Jakub Forgács Správy

FOTO: Rooseveltova nemocnica dostane 20 miliónov eur. Obnoví aj starú fasádu

V Bystrici sa ukázal minister zdravotníctva. Drucker zamieril do Rooseveltovej nemocnice a nie náhodou.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Rooseveltova nemocnica dostane 20 miliónov eur. Obnoví aj starú fasádu
4
Galéria
Zdroj: TASR

Pacienti z Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorí chodia do Fakultnej nemocnice s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici, sa v najbližších rokoch dočkajú ďalšieho vynovenia nemocnice, viditeľného aj zvonka. Ako v piatok po jej návšteve avizoval podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Peter Pellegrini, do roka-dvoch jej zničená fasáda už bude minulosťou. Podľa ministra zdravotníctva Tomáša Druckera v tomto roku dostane 20 miliónov eur na obnovu.

„Rooseveltova nemocnica nemôže čerpať európske prostriedky ako väčšina nemocníc, ktoré majú pred sebou dlhy a tlačia tento problém, musí tak čakať na iné zdroje,“ konštatoval Pellegrini s tým, že aj napriek tomu budú pacienti chodiť do vynovenej, peknej, dôstojnej nemocnice, kde špičkoví lekári poskytujú špičkové výkony.

Pripomenul tiež, že do tejto spádovej nemocnice po poslednom výjazdovom zasadnutí vlády v meste pod Urpínom potieklo až 1,8 milióna eur z vládnych zdrojov, za ktoré sa tam urobil kus práce, ako nové vstupné priestory polikliniky, obnovené komunikácie vo vnútri areálu alebo celková úprava havarijného stavu agregátov, zabezpečujúcich chod nemocnice, ak by došlo k výpadku elektrickej energie.

Minister Drucker v piatok uviedol, že zo 70 miliónov eur, ktoré sú v rozpočte ministerstva zdravotníctva v tomto roku vyčlenené na obnovu nemocníc, značná časť pôjde práve do Rooseveltovej nemocnice. „Operačné sály či urgent sú už zrekonštruované. Teraz nemocnicu čaká kompletná rekonštrukcia obvodového opláštenia, tepelného hospodárstva, výmena okien a obnova ďalších častí. V tomto roku sme vyčlenili 20 miliónov eur a začína sa verejné obstarávanie. Verím, že začiatkom roka by sa už mohli začať stavebné práce. V nasledujúcich rokoch plánujeme do tejto nemocnice investovať ešte ďalších zhruba 40 miliónov eur,“ zdôraznil Drucker.

Po obnove sa podarí vyriešiť aj pavilón infektológie, ktorý sa z inej časti mesta presťahuje pod jednu strechu Rooseveltovej nemocnice.

Ako konštatoval Pellegrini, Rooseveltova nemocnica spolu so susednou Detskou fakultnou nemocnicou s poliklinikou je najväčším zamestnávateľom v rámci BBSK s viac ako 2500 ľuďmi.

V OBRAZOCH: Do bystrickej nemocnice zavítal minister Drucker
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM