Rôzne Správy

FOTO: Prírodný unikát neďaleko Bystrice. Tajomná Čertova skala priťahuje zvedavcov

Iba pár kilometrov od Bystrice sa nachádza netradičný výtvor prírody. Ak hľadáte tip na výlet, rozhodne stojí za návštevu.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Prírodný unikát neďaleko Bystrice. Tajomná Čertova skala priťahuje zvedavcov
9
Galéria

Čertovu skalu môžete nájsť neďaleko Zvolena v prírodnej rezervácii Boky na juhu Kremnických vrchov. Ako hovorí povesť, skalu tam nechal čert, ktorý chcel potrestať obyvateľov Budče. Mal v pláne zhodiť na nich obrovský balvan, no prekvapil ho slnečný svit. Musel sa ponáhľať späť do pekla, a tak tam skalu nechal. To je jedna z povestí, ktoré kolujú o Čertovej skale a môžete ňou nalákať deti na prechádzku do prírody. S drobcami a kočíkmi si tam však výlet neplánujte, pretože prechádzka na Čertovu skalu a naspäť môže trvať aj tri hodiny.

Čertova skala, či skalný hríb, je sopečný balvan o rozmeroch asi päť metrov kubických, ktorý vznikol nerovnomerným zvetrávaním mäkšieho tufového podložia a andezitového balvanu. Ten ostal akoby na stopke, teda skalnom podloží veľkom asi pol metra. A hoci to vyzerá, že Čertova skala je veľmi krehká a čoskoro spadne, nemusíte sa obávať. Odolala už viacerým otrasom a mala by čo to vydržať.

K Čertovej skale sa dostanete náučným chodníkom, ktorý vedie prírodnou rezerváciou Boky. Začína sa asi 1,5 kilometra za obcou Budča, v blízkosti starej cesty smerom na Žiar nad Hronom. Na trase sa nachádza 13 informačných tabúľ a posledná je neďaleko Hronskej Dúbravy. Náučný chodník je dlhý asi päť kilometrov a prechádzka vám zaberie približne tri hodiny. Od Čertovej skaly sa môžete vrátiť späť alebo pokračovať až do Hronskej Dúbravy, kde je hneď neďaleko železničná stanica.

Ako môžete vidieť aj v našej galérii, nenáročná vychádzka na Čertovu skalu je vhodná na celoročné rodinné výlety. Rozhodne je však najkrajšia na jar. V toto ročné obdobie vám totiž výlet spríjemní pohľad na prebúdzajúcu sa prírodu a rozkvitnuté kvety.

V OBRAZOCH: Čertova skala neďaleko Zvolena
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM