Jakub Forgács Správy

FOTO: Politická špička prehovorila na oslavách SNP: Kiska o fašizme, Fico o nenávisti

Pod Urpínom sme sa dočkali veľkej parády. Oslavy 72. výročia SNP pritiahli aj známe mená. Čo všetko odznelo z úst najvyšších ústavných činiteľov?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Politická špička prehovorila na oslavách SNP: Kiska o fašizme, Fico o nenávisti
Zdroj: TASR

Nemôžeme a nesmieme mať na jednej strane štátny sviatok povstania proti fašizmu a zároveň štátnu toleranciu, benevolenciu k akýmkoľvek prejavom fašizmu. Zdôraznil počas pondelkových centrálnych osláv 72. výročia Slovenského národného povstania (SNP) v Banskej Bystrici vo svojom príhovore prezident SR Andrej Kiska.

Čierny deň

Do srdca SNP v pondelok pricestovali všetci traja najvyšší ústavní činitelia, prezident SR Andrej Kiska, predseda NR SR Andrej Danko a premiér Robert Fico s viacerými členmi vlády. Zúčastnil sa i exprezident Ivan Gašparovič. Na oslavy, ktoré sa konajú pod záštitou predsedníctva SR v Rade EÚ, prišiel aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič. Spolu so zástupcami vyše 30 veľvyslanectiev sa zúčastnili slávnostného aktu kladenia vencov.

Ako Kiska ďalej v príhovore upozornil, nemôžeme ľahostajne prehliadať názory, že 29. august 1944 bol čiernym dňom slovenských dejín.

„Dnes nemôžeme taktizovať. Nedá sa chodiť na toto miesto, nedá sa so vztýčenou hlavou hlásiť sa k tejto skvelej kapitole našich moderných dejín a klásť vence k pamätníkom padlých, a zároveň tak nejako ľahostajne prehliadať názory, že vraj 29. august 1944 bol čiernym dňom slovenských dejín. Môžeme a musíme porozumieť príčinám otvorenej podpory neonacizmu, fašizmu, rasizmu a čoraz otvorenejšie šíreným prejavom nenávisti. Ale to neznamená uzatvárať kompromisy s ich nositeľmi alebo chápavo, či dokonca ospravedlňujúco odvracať zrak. Musí byť každému jasné, že podpora takýmto ideológiám a ich prejavom nie je vzdorom národa, ale hanbou človeka,“ dodal prezident.

Šíriaca sa nenávisť

Nikdy nebudem vnášať antipatiu do slovensko-ruských vzťahov a budem tak robiť do posledného dňa svojho mandátu. Odmietam vytvárať nového nepriateľa. Konštatoval vo svojom príhovore predseda vlády Robert Fico (Smer-SD). Účastníkov zhromaždenia upozornil, že dnes sa opäť hľadá akýsi nepriateľ, niekto, na koho sa chce všetko hodiť. Zdôraznil fakt, že práve Červená armáda zohrala nepopierateľnú úlohu pri oslobodzovacích bojoch počas druhej svetovej vojny, na čo sa nesmie zabudnúť.

Ako premiér povedal, v jeho duši vyvoláva nepokoj šíriaca sa nenávisť, ktorá sa stáva oficiálnou doktrínou časti politických strán. Treba jej postaviť hrádzu. „Nenávisť je cesta do pekla. Ak nenávisť bude riadiť túto krajinu, tak pánboh ochraňuj Slovensko ako také,“ povedal predseda vlády.

Rovnako nepokoj v jeho duši vyvoláva aj to, s akými ľahkými slovami pristupujú niektorí i zahraniční politici k mieru a k použitiu zbraní.

„Zamrazilo ma pri návšteve britskej premiérky na Slovensku, keď na otázku, či by bola pripravená použiť atómovú zbraň bez akéhokoľvek zaváhania povedala, samozrejme, že by som bola pripravená použiť atómovú zbraň. Nikdy som nezažil druhú svetovú vojnu ani SNP, mne stačilo, keď som išiel po mŕtvych vojakov do Afganistanu, alebo keď som videl ťažko zranených vojakov v nemocnici. Zanechalo to obrovskú jazvu na mojom srdci. Ak niekto hovorí, že takto máme riešiť svoje politické problémy, robí veľmi, veľmi zle,“ zdôraznil Fico s tým, že dôsledky druhej svetovej vojny a odkaz pre súčasnosť si treba neustále pripomínať.

Podľa neho mier naberá najmä v súčasnosti opäť na význame, a preto navrhol: „Začnime sa tu v Banskej Bystrici stretávať nielen pri príležitosti osláv SNP, ale urobme z toho aj slávnosti mieru.“

Pýcha Slovákov

Vojenské vystúpenie slovenského národa proti nehumánnemu nacistickému útlaku, ktoré podporili aj bojovníci mnohých európskych národov, bolo, je a navždy ostane veľkou pýchou Slovákov. Uviedol zyse vo svojom príhovore predseda Národnej rady SR Andrej Danko (SNS).

Podľa neho je „nemorálne a nanajvýš ohavné, ak sa ktokoľvek opovažuje akýmkoľvek spôsobom siahať na pamiatku účastníkov SNP“. Podobne ako ostatní rečníci aj on vzdal úctu hrdinom tej doby. Pripomenul, že história nás nemá rozdeľovať, ale poučovať.

„Je dôležité to, aby sme sa riadili srdcom a rozumom. Možno symbolicky na tomto mieste si Slováci zvolili za symbol ťažkej životnej chvíle srdce. Srdce, ktoré bolo rozdelené. Rozum nášho národa, ktorý stáročia bojoval za svoj štát chcel, aby Slováci mali svoj štát, ale srdce nám niečo hovorilo, že to nie je v poriadku. To srdce prepuklo v SNP, to srdce Slováka a národov, ktoré tu žijú a národnostných menšín sa ukázalo v tej skutočnej miere a v tom skutočnom pohľade,“ povedal Danko.

„Stojíme pri pamätníku SNP, ktorý dostal od ľudí symbolické pomenovanie ‚puknuté srdce‘. V auguste roku 1944 však slovenské srdce nepuklo. Bolo naplnené bôľom a hnevom súčasne. Naši starí otcovia povstali, pretože cítili krivdu, ktorú páchal neľudský fašistický režim po celej Európe. Nezradili pritom naše národné princípy, skôr naopak. Pozdvihli slovenskú zástavu, aby zastavili zlo,“ zdôraznil predseda parlamentu.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako vyzerali tohtoročné oslavy výročia SNP v Banskej Bystrici!

Čítajte tiež:

Mičev o nepozvaní Kotlebu na oslavy výročia SNP: Pán župan má iné videnie sveta

FOTO: Jedinečné zábery veľkých osláv v Bystrici: 1. výročie SNP na dobových fotkách

V OBRAZOCH Oslavy 72. výročia SNP v Bystrici
28
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM