Jakub Forgács Iné športy

FOTO: Parádny úspech cyklistov bystrickej Dukly. Až dve miesta v TOP 5 a porcia bodov

Bystrickí cyklisti opäť predviedli svoje kvality. V Maďarsku sa im podarilo vybojovať krásne umiestnenia.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Parádny úspech cyklistov bystrickej Dukly. Až dve miesta v TOP 5 a porcia bodov
5
Galéria

Z pretekov Gemenc Grand Prix kategórie UCI 2.2 si jazdci Dukly Banská Bystrica prinášajú porciu 35 bodov UCI za dve miesta v TOP 5., keď Patrik Tybor obsadil 4. a Martin Haring 5. miesto celkového poradia. Celkovým víťazom pretekov sa stal Talian Filippo Tagliani, víťaz prológu aj prvej etapy.

Po tréningoch a pobyte v hypoxickej komore, ktoré pre zimu a sneh nahradili pôvodne plánované vysokohorské sústredenie v Alpách, odcestovala Dukla v zostave Patrik Tybor, Martin Haring, Jozef Palčák, Ľuboš Malovec, Andrej Cully a Martin Vlčák do Maďarska. V úvodnom prológu dokázali až piati naši chalani finišovať v prvej polovici štartovnej listiny a až dvaja v top 10. Najlepšie sa darilo Patrikovi Tyborovi. Trinásťsekundová strata na víťaza ho klasifikovala na 7. mieste. Len o pár stotín viac namerali Martinovi Haringovi, ktorý skončil na 8. mieste. S dobrým začiatkom teda odštartovali aj do prvej etapy.

Celkovo rovinatá trať mala mnoho malých „brtkov,“ ktoré priam ponúkali priestor na ataky, čo sa aj aktívne využívalo. Najskôr sa v štvorčlennom úniku predstavil najmladší z Duklákov, Martin Vlčák, ktorý bodoval na horskej prémii. Neskôr sa do úniku tlačil aj Patrik Tybor a Luboš Malovec, ktorý bodoval bodoval na horských prémiach, čo ho po prvej etape posunulo na 4. miesto klasifikácie o vrchársky dres. Všetky tieto úniky však boli zlikvidované pelotónom. Cieľ bol na vrchole Kalvárie nad mestom Szeksárd, kopírujúc trasu prológu. Patrik Tybor nakoniec obsadil 4. miesto, Haring 6, čo ich posunulo na 4. a 5.miesto celkového poradia. To si ustrážili aj v poslednej etape, za čo na konto Dukly pripísali po 20 a 15 bodov UCI.

„Som rád, že sme dokončili hrubú fázu prípravy na vrcholy sezóny, odjazdili dobré preteky, získali 35 UCI bodov. Poslúžili nám k rozjazdeniu do rýchla, schuti sme si zapretekali. Mali sme aj trošku smoly, Patrika dostihli v prvej etape po jeho ataku tesne pred cieľom, skončil štvrtý, rovnako štvrté je jeho umiestnenie v celkovom poradí, Haring skončil piaty. Len si vymenili pozície z Tour du Camerun. Rovnako štvrtý skončil Ľubo Malovec vo vrchárskej súťaži. Verím, že zemiakov bolo už dosť, a že sa šťastena na to pódium už aj k nám otočí. Teraz nás čaká ladenie formy na Okolo Slovenska, rýchle tréningy a naštudovanie si trate. Druhá partia, mladí pretekári sa pod vedením Maroša Kováča predstavia na UCI pretekoch Tour of Bihor v Rumunsku na budúci týždeň,“ zhodnotil preteky Martin Fraňo, športový riaditeľ.

„Nešlo sa mi úplne ideálne po záťaži v hypoxickej miestnosti, no bol som odhodlaný bojovať. Som rád, že sme tu boli, preteky boli rýchle. Včera som zaútočil príliš skoro. Dnes sa nám už tak ideálne na tie kocky nepodarilo nadísť, aj keď chalani sa snažili nás tam dopredu dostať. 20 UCI bodov je fajn. Zdravotne som na tom dobre, verím, že nasledujúci mesiac forma pojde pomaličky hore a ukážeme sa na domácich podujatiach,“ povedal Patrik Tybor.

„Naša banskobystrická tréningová skupina spávala vo veľkej výške, 4500m v hypoxickej miestnosti prakticky do odchodu na preteky, počas takmer dvoch týždňov. Mne to však až tak nevadí, na pretekanie vo výškach som zvyknutý. Viac by mi sadol strmší a dlhší kopec v závere etáp, no vzhľadom na všetky okolnosti som s celkovým piatym miestom spokojný. Reálne odrážalo situáciu na pretekoch. Budúci týždeň máme voľno od pretekov, budeme trénovať na tratiach Okolo Slovenska, verím, že sa tam ukážeme pred domácimi fanúšikmi,“ vyjadril svoje pocity Martin Haring.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z úspechu cyklistov bystrickej Dukly!

V OBRAZOCH: Úspech bystrických cyklistov na pretekoch v Maďarsku
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM