Rôzne Správy

FOTO: Pamätníku SNP sa ušlo pocty ako Eiffelovke. Ocitol sa na eurobankovke

Bystrická dominanta bola vybraná, aby sa ako prvá spomedzi slovenských kultúrnych a historických pamiatok zobrazila na bankovke. Ale nie na hocijakej.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Pamätníku SNP sa ušlo pocty ako Eiffelovke. Ocitol sa na eurobankovke
3
Galéria
Zdroj: NUNOFI

„Po Eiffelovej veži, Brandenburskej bráne, Vatikáne a mnohých ďalších významných kultúrnych a historických pamiatkach Európy, prišiel rad aj na Pamätník SNP. Práve táto dominanta Banskej Bystrice bola vybraná, aby sa ako prvá spomedzi slovenských kultúrnych a historických pamiatok zobrazila na bankovke. Ale nie na hocijakej. Jej zaujímavosťou je, že má na sebe veľkú nulu,“ uviedol Vladislav Klajban, výkonný riaditeľ spoločnosti NUNOFI.

Ako ďalej spomenul, napriek tomu je vyrobená zo 100 % bavlneného papiera, ktorý sa používa pri výrobe pravých euro bankoviek a obsahuje mnohé ochranné prvky ako vodoznak, mikrotlač, sútlačová značka, hologram, UV ochranné prvky, dotyková zóna pre nevidiacich, číselník a ďalšie, tak ako je to u eurobankoviek, ktoré denne používame.

„Na prvej 0 euro souvenir bankovke Slovenska, ktorá je vyrobená v limitovanom náklade 5000 ks, je zobrazený práve Pamätník SNP, v popredí ktorého je situovaný tank česko-slovenskej produkcie s označením LT vz. 38, ktorý úspešne zasahoval do bojov počas SNP,“ pokračoval.

„O tom, že Slovensko má čo ponúknuť svedčí aj veľký záujem zberateľov zo zahraničia, kam poputuje približne polovica nákladu, ktorá je už vopred vyrezervovaná,“ dodal Klajban so slovami, že začiatok predaja je plánovaný na 8. mája 2018 v Deň víťazstva nad fašizmom. Záujemcovia si budú môcť bankovku zakúpiť za 2 eur v priestoroch Múzea SNP prostredníctvom špeciálneho bankomatu.

Pozrite si novú eurobankovku na priložených záberoch v našej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Pamätník SNP na nula eurobankovke
3
Galéria
Zdroj: NUNOFI
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM