Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: Osviežujúca NOVINKA na námestí. Bystričanov schladí vodná hmla

S letnými horúčavami bojujú v meste pod Urpínom naozaj netradične. Na Námestí SNP nainštalovali kovovú bránu, ktorá potešila malých i veľkých Bystričanov.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Osviežujúca NOVINKA na námestí. Bystričanov schladí vodná hmla
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Počas horúcich slnečných dní sa budú môcť Banskobystričania a návštevníci mesta osviežiť vďaka jemnému dažďu. Pracovníci Záhradníckych a rekreačných služieb (ZAaRES) v piatok na Námestí SNP pri fontánke s pitnou vodou nainštalovali osviežovač vzduchu. Tzv. vodná hmla v lete ponúkne príjemné schladenie vďaka rozprašovaniu vody do ovzdušia.

Pri extrémnych horúčavách kropí samospráva každoročne celú centrálnu zónu dvakrát denne, resp. podľa potreby. Tento rok poslúži na ochladenie počas horúčav aj vodná hmla.

„Inšpirovali sme sa zahraničím, kde takéto vodné hmly existujú. V posledných rokoch sú v letných mesiacoch horúčavy, námestia sú suché a bez vlahy. Tak, ako sme v zime prírode pomohli so snehom, tak teraz sme sa rozhodli zvlhčiť vzduch a priniesť ľuďom osvieženie. Verím, že sa takáto forma schladenia ujme a ľudia sa z nej budú tešiť,“ hovorí Ivan Šabo, riaditeľ Záhradníckych a rekreačných služieb.

Pokiaľ to technické podmienky umožnia, ZAaRES plánuje inštalovať vodné hmly aj v iných častiach Banskej Bystrice. „Ďalší osviežovač vzduchu by už čoskoro mohol pribudnúť na autobusovej zastávke MHD na Námestí slobody. Aj cestujúci sa tak budú môcť počas čakania na spoj osviežiť,“ dopĺňa Šabo.

Vďaka výbornej geografickej polohe a prírodným danostiam ponúka Banská Bystrica a okolie niekoľko ďalších miest, ktoré sú v extrémnych horúčavách príjemným osviežením. Schladenie nájdu Banskobystričania aj v parku pri kaštieli Radvanských, v ktorom sa počas tohto týždňa pokosilo, upravila sa zeleň a pribudli lavičky vytvorené umelcami v rámci mestského festivalu umenia FUBABY.

Pozrite si osviežovač vzduchu na bystrickom Námestí SNP v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

TOP 5 možností na splav Hrona. Kde v okolí Bystrice sa najviac oplatí vodácka zábava?

Za zábavou netreba chodiť ďaleko. NAJ letné víkendové tipy pre Bystričanov

FOTO a VIDEO: V Bystrici pribudol ďalší kráter. Autobuska sa mení na nepoznanie

FOTO: Bystričanov schladila novinka na námestí
5
Galéria
Zdroj: Mesto Banská Bystrica
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM