Správy

FOTO: Od oslobodenia Bystrice uplynulo 73 rokov. Takto prebiehali oslavy na námestí

Pri čiernom obelisku na bystrickom námestí pribudli vence. Spomínať na hrôzy vojny prišli aj školáci.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Od oslobodenia Bystrice uplynulo 73 rokov. Takto prebiehali oslavy na námestí
6
Galéria

V piatok sa pod Urpínom konali oslavy pri príležitosti 73. výročia oslobodenia mesta Banská Bystrica s pietnym aktom kladenia vencov. Pozvanie prijali mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Rumunska na Slovensku, J. E. Steluta Arhire, mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku, J. E. Alexei Leonidovič Fedotov, zástupca veľvyslanca Ukrajiny na Slovensku Oleksandr Tsuprenko, zástupca veľvyslankyne Českej republiky Pavel Sladký, pridelenec obrany Poľskej republiky Andrzej Kapica, vedúci regionálnej, kancelárie prezidenta SR Stanislav Líška, predseda BBSK Ján Lunter, podpredseda Úradu priemyselného vlastníctva Miroslav Čellár, prednosta Okresného úradu v Banskej Bystrici – Július Ernek, primátor mesta Banská Bystrica Ján Nosko, prednosta MsÚ vo Zvolene Jozef Mikuš, či veliteľ Leteckej základne Sliač Vladimír Lisý, ale aj bystrickí školáci.

Prítomným hosťom sa prihovoril primátor Ján Nosko so slovami: „Teší ma, že aj dnes na spomienkových oslavách vidím medzi nami okrem tradičných vzácnych hostí aj mladú generáciu, zástupcov Rady študentov mesta Banská Bystrica a žiakov banskobystrických základných škôl. Je našou povinnosťou, aby sme práve im neustále pripomínali históriu, odovzdávali im fakty o krutých časoch, o vojnovom období, ktoré zasiahlo nielen Banskobystričanov, ale aj Slovákov a celú Európu. Verím, že oslavy oslobodenia budú vždy príležitosťou na to, aby sa pamätníci stretli s mladou generáciou tak, ako je tomu aj tento rok.“

„Dnešná realita nám kruto nastavuje zrkadlo, potvrdzuje pravdu o tom, že ľudská pamäť je krátka. Sme svedkami toho, že mnohí nechcú vidieť a ani počuť o padlých hrdinoch, vojakoch, povstalcoch, obyvateľoch, o vypálených obciach postihnutých fašistickými represáliami… Možno sa budem rok čo rok opakovať, no som presvedčený, že byť obozretný nie je len klišé dnešnej doby. Teroristické útoky vo svete nám neustále ukazujú, že netolerancia a nenávisť sa môžu kedykoľvek zopakovať. Byť obozretný znamená pripomínať si obrovské riziká, ktoré v sebe nesie rasizmus, nacizmus, fašizmus i xenofóbia,“ povedal Nosko.

S príhovorom vystúpil aj predseda oblastného výboru Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov v Banskej Bystrici Ján Pacek. Záver patril hymnickej piesni v podaní Vojenskej hudby Banská Bystrica.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z osláv pri príležitosti 73. výročia oslobodenia mesta!

V OBRAZOCH: Oslavy pri príležitosti 73. výročia oslobodenia mesta Banská Bystric
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM