Jakub Forgács Kultúra

FOTO: Obľúbený festival sa dočkal otvorenia. Dáma z džungle ťahákom Ekotopfilmu - Envirofilmu

Ak ste fanúšikom filmu a ekológie, zbystrite pozornosť. Pod Urpínom odštartoval medzinárodný filmový festival, ktorý počas piatich dní ponúkne desiatky filmov, a to úplne zadarmo!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Obľúbený festival sa dočkal otvorenia. Dáma z džungle ťahákom Ekotopfilmu - Envirofilmu
Zdroj: TASR

Na medzinárodný filmový festival Ekotopfilm – Envirofilm 2016 sa prihlásilo 500 filmov o životnom prostredí z celého sveta. Na prestížnom festivale, ktorý v pondelok slávnostne otvorili na pôde historickej radnice v Banskej Bystrici, z nich diváci uvidia rekordných 110 súťažných snímok. Festival potrvá až do 20. mája v banskobystrickom Europa SC, Cinemax a v bratislavskom hoteli Tatra.

Aktuálne problémy

„Tento rok festival prináša rekordný počet filmov. Je to dôkaz toho, že festival sa stáva niečím, čo má renomé, kde chcú tvorcovia prezentovať svoje diela a poukázať nimi na jeden z tých problémov, ktoré oni cítia ako najzávažnejšie v udržateľnom rozvoji našej planéty,“ reagovala prezidentka festivalu Ekotopfilm – Envirofilm 2016 Elena Kohútiková.

Podľa nej sa organizátori snažia, aby festival prinášal aktuálne témy a hovorilo sa na ňom o aktuálnych problémoch, napríklad aj o tom, ako každý jednotlivec musí prispieť svojím dielom k tomu, aby sme našu planétu ďalej nelikvidovali.

„Otvára témy ako poľnohospodárska pôda, ako s ňou zaobchádzať, ako ju nedevastovať, aby bola schopná produkovať dostatok potravín pre všetkých, ktorí na nej žijú. Otvára problémy morí, kde žije najviac živočíchov, viac ako na súši, ako zabezpečiť, aby mali pre svoj rozvoj zdravé prostredie. Otvára otázku pralesov či otázku otepľovania našej planéty zo všetkých možných pohľadov a dôsledkov na náš život,“ priblížila Kohútiková.

Dáma z džungle

Ako tiež zdôraznila, festival bude hostiť osobnosť známu v enviroprostredí Jane Goodall, ktorá sa venuje primátom. Svojím životným príbehom ukazuje ľudstvu nádej, ako je možné udržať našu planétu zdravú aj pre ďalšie generácie a ako z nej neurobiť niečo, kde sa nedá žiť. „Dáme džungle“ odovzdajú na festivale ocenenie.

„Hlavná myšlienka festivalu je v tom, aby ľudia pochopili význam a dôležitosť ochrany životného prostredia a správania sa tak, aby sme si prírodu chránili a udržali ju aj do budúcna,“ uviedol Boris Susko, štátny tajomník ministerstva životného prostredia, ktoré prevzalo nad festivalom záštitu.

Ako dodal, festival sa venuje témam, ktoré sú top témami aj v envirorezorte či už ide o odpady, témy týkajúce sa biodiverzity alebo klimatických zmien.

Čítajte tiež:

PREHĽAD podujatí na nový týždeň. Lákadiel v Bystrici je mnoho, stačí si len vybrať

Rekordný medzinárodný festival. Čo prinesie Ekotopfilm – Envirofilm v Bystrici?

FOTO: Envirofilm - Ekotopfilm je otvorený
5
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM