Jakub Forgács Správy

FOTO: O žiakov núdza nebude. Prvé ročníky ZŠ Bakossa naplnia aj deti z novej MŠ

V nevyužívaných priestoroch "Bakošky" vyrástla nová škôlka. Tá pomôže aj škole, ktorej hrozil zánik.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: O žiakov núdza nebude. Prvé ročníky ZŠ Bakossa naplnia aj deti z novej MŠ
8
Galéria
Zdroj: TASR

Obavy z rušenia Základnej školy (ZŠ) Jána Bakossa v centre Banskej Bystrice, ktorá má vyše 40-ročnú históriu, sú dnes zažehnané. Ešte minulé vedenie mesta ju pred tromi rokmi plánovalo zrušiť, ale rodičia žiakov a učitelia si ju takpovediac „vybojovali“ a zachránili. Od 1. septembra tohto roka v jej objekte sídli nová materská škola (MŠ) so 44 deťmi a ako tvrdí banskobystrický primátor Ján Nosko, aj to je spôsob, ako naplniť ročníky ZŠ.

„Škôlka sídli v centre mesta, a to je pridaná hodnota ako aj to, že deti budú môcť plynule pokračovať na ZŠ. Za sumu 275 000 eur, pričom mesto sa podieľalo na kofinancovaní piatimi percentami, je to dobrý výsledok,“ konštatoval pri otvorení škôlky Nosko. Podľa neho aj toto je spôsob, ako naplniť ročníky ZŠ, keďže je pravdepodobné, že deti, ktoré navštevujú škôlku a zvyknú si na prostredie, rodičia zapíšu do tejto školy.

Mesto novú MŠ vybudovalo v prvej polovici tohto roka v nevyužívaných priestoroch „Bakošky“, kde predtým sídlila súkromná škola.

„Jeden rok patrí škôlka pod mesto a od 1. septembra 2018 bude zlúčená s nami, teda budeme ZŠ s MŠ Jána Bakossa,“ dodala riaditeľka školy Margita Karaková. Dúfa, že z väčšiny škôlkarov sa stanú školáci ich ZŠ.

V súčasnosti ju navštevuje 305 žiakov a počty každým rokom stúpajú. V čase rušenia mali okolo 230 detí. V posledných rokoch prešli obnovou. Vymenili okná, zrekonštruovali sociálne zariadenia, vo väčšine budovy je nová podlahová krytina a obnovili aj telocvičňu.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery ZŠ Jána Bakossa!

V OBRAZOCH: ZŠ Jána Bakossa
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM