Jakub Forgács Kultúra

FOTO: Nevšedný rómsky festival v Bystrici. Odštartoval priamo v osade Na Hrbe

Divadlo pod holým nebom a rovno v bystrickej osade. Ako sa začali štyri dni plné rómskej kultúry? Pozrite si na ZÁBEROCH!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nevšedný rómsky festival v Bystrici. Odštartoval priamo v osade Na Hrbe
Zdroj: TASR

Štvordňové nadregionálne podujatie s medzinárodným zastúpením Ľudia z rodu Rómov odštartovalo v stredu program svojho jubilejného 15. ročníka priamo v rómskej osade Na Hrbe v Banskej Bystrici. Divadelné predstavenie „Čiriklóro, alebo čo hovorí vtáčik“ premiérovo a pod holým nebom odohrala divadelná skupina ARA ART z Česka. Médiá si mali možnosť pozrieť ukážku rómskej rozprávky už na tlačovej besede, ktorá sa uskutočnila v tejto osade. Jej autorkou je zakladateľka českej romistiky Milena Hübschmannová.

Hrôzy holokaustu

„Pamätnému dňu rómskeho holokaustu je venovaný štvrtok (4.8.), kedy pred Múzeom SNP v Banskej Bystrici organizujeme pietny program s názvom Leperiben – My nezabúdame. Vo večernom programe sa predstaví populárna slovenská speváčka Adriana Drafiová – Gitana, Marta Balážová a Pavlína Matiová z Českej republiky či hudobné trio pod vedením Viliama Didiáša. Program zakončí čítanie z knihy mŕtvych a svetelná projekcia na objekte Múzea SNP, ktorá pripomenie hrôzy a krutosti nie tak dávnej minulosti,“ uviedla riaditeľka festivalu Andrea Bučková.

Ako konštatovala, mená asi 270 obetí rómskeho holokaustu zo Slovenska i Česka, ku ktorým sa dopátrali, prečítajú ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská, ombudsmanka Jana Dubovcová, ako aj ďalšie osobnosti verejného a kultúrneho života.

Piatkový (5.8.) večer tentoraz vo Zvolene rozozvučia Kráľovskú sieň Zvolenského zámku melódie z klasickej a jazzovej tvorby, ktorú ovplyvnila rómska kultúra. Zaznejú v podaní známych umelcov.

Medzinárodný galaprogram

Podujatie Ľudia z rodu Rómov ukončí v sobotu (6.8.) v banskobystrickom Robotníckom dome medzinárodný galaprogram, ktorý podľa Bučkovej ponúkne skvelú hudbu, spev, tanec a nezabudnuteľnú atmosféru v podaní slovenských, českých, maďarských a rumunských skupín a orchestrov.

„Ponúkame rozmanitosť a multižánrovosť, kde si každý nájde to, čo ho zaujme. Garantom, že tomu nebude inak ani v tomto roku, je občianske združenie Quo Vadis s partnermi – Kultúrnym Združením Rómov Slovenska, ARA ART, mestami Banská Bystrica a Zvolen. Záštitu nad 15. ročníkom prevzal prezident SR Andrej Kiska, primátorka Zvolena Lenka Balkovičová a primátor Banskej Bystrice Ján Nosko,“ dodala Bučková.

Podľa riaditeľky festivalu od jeho začiatku na ňom účinkovalo 115 umeleckých formácií a jednotlivcov najmä zo Slovenska, Česka, Maďarska a Rumunska. Uskutočnilo sa desať výstav remeselnej a umeleckej tvorby Rómov. Návštevníci mali možnosť zapojiť sa do tvorivých dielní alebo sa zúčastniť na viacerých umeleckých i tematických workshopoch, ktoré sa venovali pálčivým témam ako rodovej nerovnosti rómskych žien a dievčat, extrémizmu a rôznym formám diskriminácie či tomu, aký majú jednotlivé iniciatívy a stratégie vplyv na život Rómov v procese integrácie.

Pozrite si v našej fotogalérii, ako odštartoval festival Ľudia z rodu Rómov v rómskej osade!

Čítajte tiež:

Predvedú svoj temperament a nadanie. Bystrica a Zvolen ožijú rómskou kultúrou

FOTO: V Bystrici odhalili pamätnú tabuľu Rómom. Holokaust si pripomenuli karafiátmi

V OBRAZOCH: V rómskej osade na Hrbe bolo poriadne veselo
9
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM