Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Najsympatickejšia obec nášho okresu: Spoznajte dedinu Medzibrod

Známa horehronská dedina plná zaujímavostí. Medzibrod obsadil v našej nedávnej ankete prvé miesto. Vedeli ste o ňom toto?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Najsympatickejšia obec nášho okresu: Spoznajte dedinu Medzibrod
4
Galéria
Zdroj: Obec Medzibrod

Obec Medzibrod získala pár dňami v hlasovaní čitateľov na našom portáli titul najsympatickejšej obce okresu Banská Bystrica, čo ocenil aj jej starosta Pavol Svetlík. Teraz vám o známej horehronskej obci prinášame ďalšie zaujímavosti.

Obyvateľov pribúda

Obec Medzibrod má v súčasnosti 1385 obyvateľov. V posledných rokoch zaznamenávame mierny nárast, čo je spôsobené predovšetkým novou individuálnou bytovou výstavbou v časti Dúbrava, kde bolo ponúknutých na predaj 43 stavebných pozemkov.

Najznámejšími rodákmi sú Dr. Martin Sokol – predseda Snemu Slovenského štátu, právnik, ktorý bol po znovu spojení Československa bol nespravodlivo odsúdený a väznený, Prof. Ivan Sokol – organový virtuóz, pedagóg a zakladateľ medzinárodného organového festivalu v Košiciach, sólista štátnej filharmónie v Košiciach (syn Dr. Martina Sokola), Prof. Ing. Anton Sokol – dekan Lesníckej fakulty vo Zvolene v rokoch 1955 – 1960, prednosta Správy štátnych lesov a majetku v Čechách i na Slovensku, ale aj Jozef Konder, Elenka Sokolová a Juraj Sanitra, divadelní ochotníci, ktorí sa neskôr uplatnili aj v Slovenskom národnom divadle

Prírodné klenoty

Medzi najvýznamnejšie prírodné zaujímavosti Medzibrodu patrí rieka Hron so svojimi ostrovmi a skalnými útesmi, prírodná rezervácia Mačková s bohatým výskytom poniklecov, výskyt tisov v lesných porastoch a viaceré druhy orchideí na lesných aj nelesných pozemkoch. Rieka Hron, aj keď svoju prirodzenú podobu už stratila práve pri Medzibrode, poskytuje fragmenty pôvodnej tváre. Ide o lokalitu Pod Kráľovnou so skalným bralom a ostrovom a lokalitu Galov kút, kde je v súčasnosti najväčší ostrov na hornom Hrone, viacramenná sústava a skalné bralo s jaskyňou.

V prírodnej rezervácii Mačková sú predmetom ochrany nielen lesné spoločenstvá dealpínskych bučín a borín ale aj populácia poniklecov, počítajúc niekoľko stoviek až tisícok kvitnúcich jedincov. Aj napriek obnovám v lesných porastoch sa zachovalo niekoľko pôvodných jedincov tisov, čo len potvrdzuje výskyt tejto reliktnej dreviny v širšom okolí Banskej Bystrice.

Zlatý piesok z Hrona

Najznámejším podujatím v obci je Haruľová šou, ktorá sa každoročne organizuje v mesiaci september. Súťaží sa o najlepšie upečenú haruľu roka. Na organizácii sa podieľajú všetky zložky a združenia, ktoré v obci pôsobia. Zároveň návštevníkom ponúkajú okrem chutnej harule aj mnoho ďalších domácich špecialít. Súčasťou podujatia je aj bohatý kultúrny program. Nemenej zaujímavou akciou je aj organizovanie Dňa zvrchovanosti s pálením vatry a tiež Otvorenie leta, ktoré sa konajú počas leta v mesiaci júl. V rámci otvorenia leta sa súťaží o pohár Medzinoha open v nohejbale. Ďalšími akciami počas roka sú fašiangový sprievod, domáca zabíjačka, Tajovského divadelné dni, Strunobranie…

Medzibrod je obec s pestrou súčasnosťou i bohatou minulosťou. Možno mnohí nevedia, že podľa banských archívov sa zlatý piesok ryžoval aj z rieky Hron (zdroj Notície – Matej Bel). Na viacerých miestach medzibrodského chotára boli otvorené štôlne, v ktorých sa ťažila ruda bohatá na antimon. Vyťažená ruda sa spracúvala vo flotácii. Koncentrát obsahujúci 35 % antimónu sa ďalej spracúval v hutách vo Vajskovej. Okrem antimónu bolo z koncentrátu vyzískané striebro i zlato. Legendy hovoria, že táto zaujímavá surovina sa nakladala na železničnej stanici do vozňov, ktoré mierili do Nemecka.

Pozrite si v priloženej fotogalérii krásne zábery obce Medzibrod!

V OBRAZOCH: Krásy obce Medzibrod, najsympatickejšej dediny okresu
4
Galéria
Zdroj: Obec Medzibrod
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM