Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: Nádhera z bystrických ulíc. Mesto zakvitlo kvetinovými záhonmi

Pestrofarebné mesto potešilo mnohých Bystričanov. Kvetinové logo, úprava parčíku aj výsadba kvetinových záhonov. Kde všade pribudla prírodná výzdoba a koľko stála mesto?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Nádhera z bystrických ulíc. Mesto zakvitlo kvetinovými záhonmi
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Bystrica rozkvitla do krásy na viacerých miestach. Najvýraznejšie úpravy zelene prebehli pred Mestským úradom avšak zmeny sa udiali aj na iných miestach. Keďže ide o kvetinové záhony na plochách vo vlastníctve mesta, návrh, výsadbu a realizáciu riešia Záhradnícke a rekreačné služby, príspevková organizácia zriadená Mestom Banská Bystrica.

„Kvetinové záhony sa v tomto roku realizujú na ploche približne 1 560 m2, na 29 záhonoch. Takmer 1200 m2 sa nachádza v historickom centre mesta, zvyšné na sídliskách Sásová a Radvaň,“ uviedol vedúci úseku zelene v ZAaRES-e, Michal Valent. „Rozšírila sa aj výzdoba mosta ponad potok Bystrica na Huštáku a ponad rieku Hron pri dočasnej autobusovej stanici. S výsadbami sa začalo 27. mája 2016. K 20. júnu je vysadených 96 % záhonov.“ upresnil.

Mesto si dalo naozaj záležať a výmera realizovanej kvetinovej výzdoby sa zvýšila. Konkrétne čísla prezradil pán Valent. „Výmera kvetinových záhonov sa v roku 2016 zvýšila o 258 m2 realizáciou rekonštrukcie parčíka pred MsÚ, zvýšenie o 153 m2, a výsadbou malého kruhového objazdu pri Europa SC. Tu sa vysadilo kvetinové logo v rámci kandidatúry mesta na titul „Európske mesto športu 2017“ o výmere 105 m2.“

Do parčíku pri Mestskom úrade pribudli aj drevené vyrezávané drevené lavičky, ktoré sa pôvodne nachádzali pred nákupným centrom. Do budúcnosti by chcelo mesto upraviť aj priestor okolo fontány v tomto parku.

Zisťovali sme aj zdroje financovania uvedených zmien. „Z mestského rozpočtu sa zrealizovala obnova zelene v parčíku pred MsÚ v objeme cca 4 800 eur a výzdoba mostov v objeme viac ako 2 000 eur,“ uviedol Valent. V súvislosti s rozvojom cestovného ruchu v našom meste sa plánuje rozšírenie kvetinovej výzdoby, a preto ZaRES rokuje aj s externými spoločnosťami o možnostiach realizácie záhonov v blízkosti ich firiem. „Výsadba kvetinového loga o výmere 105 m2 bola financovaná z externých zdrojov vo výške cca 4 500 eur,“ doplnil podrobnosti vedúci Úseku zelene menovanej firmy.

Pozrite si zábery kvetinovej výzdoby v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

Poslanec Mičev otvorene v ROZHOVORE: Moja priorita v tomto roku je jasná

HLASUJTE: Chceli by ste, aby sa projekt Bystrické more dočkal realizácie?

FOTO: Kvetinová nádhera v našom meste
15
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM