Jakub Forgács Správy

FOTO: Mince, keramika, a to nie je všetko. Pri Bystrici sa podaril unikátny objav

Iba pár kilometrov od mesta sa podaril významný objav. Odkryli pôdorys ranogotického kostola, objavili aj mince a keramiku.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Mince, keramika, a to nie je všetko. Pri Bystrici sa podaril unikátny objav
2
Galéria
Zdroj: TASR

Mince, kovové predmety a keramiku z 13. až 18. storočia a pravdepodobne aj časť kamenného oltára alebo náhrobného kameňa našli archeológovia pri odkrývaní pôdorysu ranogotického kostola Všetkých svätých z 13. storočia, ktorý stál do roku 1942 v obci Sielnica v okrese Zvolen.

Unikát

Kostol stál dlhé stáročia východne od novšieho Kostola Ducha Svätého, postaveného začiatkom 40. rokov uplynulého storočia a posväteného v roku 1943.

„Pôvodný ranogotický kostol dali s najväčšou pravdepodobnosťou postaviť turčianski premonštráti krátko po roku 1288, keď sa stali duchovnými správcami obce,“ uviedol člen farskej rady Michal Várošík.

V minulom roku sa so súhlasom farskej rady sielnický farár Marián Gregor rozhodol, že v rámci rekonštrukcie schodiska a nádvoria novšieho kostola odprezentuje verejnosti aj zvyšky staršieho kostola. S archeologickým výskumom pod vedením Martina Kvietk sa začalo v marci 2017.

„Unikátom je, že sa okrem pôdorysu známeho ranogotického kostola objavila architektúra staršieho kostola, a to v podobe, ktorú nezachytil ani plán zo 40. rokov 20. storočia,“ pripomenul Várošík.

Nové múzeum

Vzhľadom na význam nálezu sa 31. mája 2017 o 10:00 v uvedenej lokalite zíde odborná komisia zložená z historikov, archeológov, pamiatkarov, sielnického farára a architekta. „Úlohou architekta je zhotoviť projekt na konečnú úpravu terénu, aby bol archeologický objav zaznačený v teréne pre súčasníkov, ale aj ďalšie generácie,“ doplnil zástupca farnosti.

Členovia komisie zároveň rozhodnú o ďalšom postupe. Práce, až po konečnú úpravu terénu, v ktorom bude pôdorys vyznačený, by mali trvať do jesene.

Výskum financuje Rímskokatolícky farský úrad Sielnica z vlastných zdrojov. V blízkej budúcnosti chce farský úrad zriadiť v areáli kostola múzeum, kde budú uložené archeologické nálezy a iné, v súčasnosti už nepoužívané liturgické predmety.

Pozrite si nálezy v priloženej fotogalérii!

V OBRAZOCH: Unikátny objav v Sielnici
2
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM