Jakub Forgács Rôzne

FOTO: Kuriózny objav v obci pri Bystrici. Organ ukrýval hniezdo netopierov a nielen to

Nález, aký nečakal asi nikto. Keď sa v Starých Horách pustili do opravy starého organu, odhalil svoje tajomstvá. Pozrite, čo všetko sa v ňom našlo!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kuriózny objav v obci pri Bystrici. Organ ukrýval hniezdo netopierov a nielen to
Zdroj: archív Petra Masarika

Organ je považovaný za kráľovský hudobný nástroj. Je najväčší, najzložitejší a má najrozsiahlejšiu dynamiku. Prvé zmienky o organe pochádzajú z antických čias, no organ, tak ako ho poznáme dnes, sa vyvíjal až do obdobia 16. – 17. storočia. Na jeden špeciálny, ktorý nájdeme v kostole Navštívenia Panny Márie na Starých Horách, nás upozornil náš čitateľ a organista Matúš Kucbel.

Spomínané miesto je oddávna spojené s tradíciou pútí na Staré Hory a tradícia je taká stará, ako je starý starohorský kostol. V kostole sa nachádza aj vzácny mechanický organ. „Organová skriňa pochádza z dielne banskobystrického organára Jána Reizerera z roku 1776. Organ bol však na konci 19. storočia v roku 1987 prebudovaný. Ostala len pôvodná organová skriňa. Nový píšťalový fond pochádza od banskobystrického organára Jozefa Hardonyiho a organára z maďarského Pécsu Jozefa Angstera, ktorý do historickej skrine postavili nový organ,“ povedal pre spravodajský portál Bystrica 24 organár Peter Masarik.

Organ sa momentálne na niekoľko týždňov odmlčal, pretože na ňom prebieha generálna oprava. „Bol už v nevyhovujúcom stave. Mnoho tónov nehralo, píšťale boli rozintonované a rozladené, traktúra roznastavená, viaceré chyby vo vzdušniciach, ktoré spôsobovali preznievanie tónov a mnoho ďalších problémov,“ pokračoval Masarik.

„V organe sme tiež našli hniezdo netopierov, ktoré si do píšťal urobili toaletu. Takže veľa píšťal ani vôbec nehralo, pretože boli naplnené netopierím trusom. V organe sme tiež našli zaujímavú píšťalu, na ktorú sa posdpísali takmer všetci organári a opravári organu, ktorý doň zasahovali. Je akousi kronikou prác na organe,“ spomenul.

Po oprave bude organ opäť daný do užívania, aby slúžil najmä na liturgické účely, ale aj príležitostné koncerty. „Staré Hory sú významným pútnickým miestom a tak je dôležité, aby bol tunajší organ v spoľahlivej kondícii,“ dodal Masarik.

Pozrite si zábery unikátneho organu v našej fotogalérii!

Čítajte tiež:

FOTO a VIDEO: Hotový prírodný klenot pri Bystrici. Poznáte krásy Králickej tiesňavy?

Bystrické chrámy rozozvučia organy. Predstavia sa prestížni umelci z celého sveta

V OBRAZOCH: Staré Hory ukrývajú jedinečný organ
10
Galéria
Zdroj: archív Petra Masarika
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM