Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Krehká nádhera zachytená pri Bystrici. Snehové vločky takto bežne neuvidíte

V posledných dňoch sme si poletujúce vločky užili naplno. Teraz si ich krásu môžete pozrieť z bezprostrednej blízkosti. Sú vskutku očarujúce!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Krehká nádhera zachytená pri Bystrici. Snehové vločky takto bežne neuvidíte
36
Galéria
Foto: Lucia Dovalová

Vedeli ste, že každá je iná a nemôže sa stať, aby sa identický tvar zopakoval? A predsa ich štruktúra je rovnaká. Snehová vločka vzniká z malého zrniečka prachu, ktoré obalí vodná para vysoko v atmosfére a zamŕza v malé kryštáliky ľadu.

Ako vločka padá k zemi, postupne rastie v hexagonálnej štruktúre (je to typická štruktúra pre kryštáliky ľadu). Preto každá vločka má šesť ramien či strán.

Krásu malých snehových vločiek sa teraz podarilo zachytiť Lucii Dovalovej z Badína cez hľadáčik fotoaparátu. Fotografické výtvory učiteľky chémie a výtvarnej výchovy v ZŠ s MŠ Badín ste už na našom webe mohli obdivovať viackrát.

„Závisí od teploty, aká vločka spadne k nám na zem. Keď je teplota príliš blízko nuly, vločky tvoria zhluky a len ťažko rozoznať ich tvar. Keď husto sneží a teplota je príliš nízka, vtedy sú väčšinou ako malé guličky, niekedy paličky a voľným okom opäť nerozoznáme ten dokonalý tvar. Najkrajšie sú, keď je sneženie jemné a teplota okolo –3°C alebo aj –10°C,“ povedala Dovalová, ktorá to vie z vlastného pozorovania.

„Bolo by ideálne fotiť vločky, keď svieti slniečko, je dostatok svetla a tak sa ich ľadové plôšky nádherne lesknú a štruktúra je výrazná. Ale málokedy svieti slnko, keď sneží,“ vysvetlila so slovami, že jednotlivé vločky si „chytá“ na mäkký podklad, napríklad šál. Alebo keď začína snežiť a ešte sú von holé kríky či tráva, tak vtedy si vločky sami nájdu svoje miesto, zachytia sa na stebielku či konáriku a vzniká ideálna možnosť zachytiť ich v celej ich kráse a prirodzene.

„Fotím ich zatiaľ starými sklami, prípadne reverzne obráteným objektívom – dá sa tak spraviť celkom fajn detail. No vločky sú oveľa menšie ako zamŕzajúce bublinky, jemnejšie a i v slabom vánku neposedia na mieste, preto nie je veru ľahké ich zaostriť. Odkedy však fotím vločky a je tomu už pár rokov, moji žiaci na výtvarnej veľmi dobre vedia, ako majú vločky kresliť či maľovať, že to nie sú len guličky či obyčajné hviezdičky, ale majú svoj úžasný a stále iný tvar a je to skutočnosť, nie len rozprávka,“ dodala s úsmevom.

Pozrite si v priloženej fotogalérii krásne zábery snehových vločiek!

V OBRAZOCH: Unikátne zábery snehových vločiek nafotených pri Bystrici
36
Galéria
Foto: Lucia Dovalová
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM