Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Kabu bystrického gymnázia v čarodejníckom duchu. Príhovor riaditeľky nemal chybu

Bystrické GASko sa zmenilo na GASkaban a zo žiakov sa stali čarodejníci. Dokonalou premenou prešla aj riaditeľka, ktorej zmysel pre humor rozhodne nechýba. Veď pozrite sami!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Kabu bystrického gymnázia v čarodejníckom duchu. Príhovor riaditeľky nemal chybu
32
Galéria
Zdroj: Gymnázium Andreja Sládkoviča

Harry Potter sa pomaly stáva symbolom Gymnázia Andreja Sládkoviča (GAS). Všetko odštartovalo priznanie na sociálnej sieti pred vyše rokom. Riaditeľka školy Iveta Šanderová vtedy zareagovalo v rovnakom čarodejníckom duchu. Odvtedy sa tajomný internetový fantóm ozval viackrát, naposledy pred pár dňami v priznaní, ktoré poukazovalo na blížiace sa Kabu (imatrikuláciu).

Kabu na známom gymnáziu sa konalo 16. novembra a svoj príhovor pred žiakmi mala aj samotná riaditeľka. Tá ho poňala opäť s nadhľadom, zmenila sa na Dolores Umbrigeovú a z GASka sa stal GASkaban. Veď pozrite sami!

Ctení učitelia Gaskabanu, milí študenti,

vítajte na našej strednej čarodejníckej škole GASkaban, ktorá je hlavnou pobočkou Rockfordu v Spojenom kráľovstve. Keďže sú dnes medzi nami takí, ktorí nie sú ešte zžití s tradíciami a zvyklosťami na našej škole, dovoľte, aby som vás s nimi teraz oboznámila. Naša škola od svojho vzniku v roku 1919 má štyri fakulty. Každý rok študujete na jednej z nich

  1. Fakulta Bifľomor- tu každý prechádza prerodom z človeka na bifľomora. Od bifľomora sa očakáva plnenie jemu pridelených úloh a bezchybné plnenie si školských povinností. Každý, kto zvládne predmety na VČÚ (Vynikajúcu Čarodejnícku Úroveň) postupuje na druhú fakultu
  2. Bystrohlav, kde každý svoj um a rozum na mieste má. Po zvládnutí MLOKa (Mimoriadnej Legálnej Odbornej Kategórie) postupuje do tretej fakulty
  3. Slizolin- tu rôznymi i slizkými cestičkami zápasíte a drvíte sa voliteľné predmety až sa dopracuje k poslednej fakulte
  4. Chrabromil. Sem sa dostanú len naozaj udatní a odvážni jedinci, ktorí statočne odolávali všetkým nástrahám. Na konci fakulty je splnenie sna- posedenie za zeleným stolom.

Na všetkých fakultách je spolu

  • 18 tried, kde sa učiteľ neraz cíti ako v Sieni duchov. Okrem Tučného mnícha, Sivej dámy, či Umrnčanej Myrty satam nachádza neraz ďalších 25 bezduchých bytostí
  • ďalej chrabromilská klubovňa, kde si študentské duše môžu oddýchnuť, či natiahnuť kosti na dolámanej sedačke.
  • je tu Veľká sieň ponúkajúc aestetický zážitok a chutné potešenie pri obede a aj rozsiahle metlobalové ihriská.
  • v prípade krajnej núdze je možné použiť východ cez núdzovú miestnosť. Pravda, ak ujdete bdelému oku Tenisusa Danišloba alebo Veslusa Kamasusa.

Študentom Gaskabanu sa stáva ten, kto úspešne splní podmienky prijatia. Po roztriedení jazykovou sekciou je uznaný jeho čarodejnícky pôvod a od tejto chvíle pre neho platia všetky záväzky Gaskabanského školského poriadku.

Z neho vyberám:

  • Pri jeho porušení ostáva študent po škole a píše vlastným potom „Nesmiem klamať“ najmenej 100×, prípadne bude brigádovať a zveľaďovať okolie školy.
  • Študent je povinný vypracovávať DÚ. výnimka je len v prípade, pokiaľ má dôveryhodné ospravedlnenie
  • Študent je povinný správať sa úctivo k profesorom a spolužiakom
  • Študenti nesmú nikdy písať v cudzom mene vulgarizmy ani podobné nezmysly na steny, či lavice
  • Medzi žiakmi fakúlt prebieha celoročná bodovacia súťaž. Priebežné výsledky sú zverejnené na konci januára a záverečné vyhodnotenie prebieha v júni. Študent je bodovaný od 1 do 5 bodov, pričom cieľom je nazbierať čo najmenej bodov. Tok bodov prechádza cez riaditeľňu školy.
  • Na odstraňovanie nedostatkov s postupom do ďalšej fakulty slúži oddelenie záhad a odd. úpravy pamäti pod vedením trojčlennej komisie.
  • Študentom je počas pobytu na škole vyslovene zakázané zdržiavať sa v Zakázanom lese. Odvážni jednotlivci naďalej skúšajú šťastie za telocvičňou (lebo, ten pred školou sme ostrihali a tak narušiteľovi šk. poriadku trčia spod stromu nohy)
  • a ďalej je zákaz pohybu v Šikmej uličke pod oknami riaditeľne.
  • Je povolené prechádzať cez Zašitú uličku, kde je povolený predaj dopingu na utíšenie základných životných potrieb- hladu a smädu.
  • Do školy sa zásadne chodí včas, inak len s pomocou zvončeka, vedľa presklennej búdky (kde sa upíšete pri neskorom príchode).
  • Porušenie akéhokoľvek pravidla sa podľa Dekrétu o vzdelávaní môže klasifikovať ako všeobecné a vedomé porušovanie pravidiel s následným vylúčením zo školy.
  • Riaditeľka má konečné slovo, ak dôjde ku konfliktom s pravidlami , vyhradzuje si právo kedykoľvek tieto pravidlá meniť.
  • Nechápavým jedincom, ktorí sa snažia cez vyučovanie (napriek tomu, že nemajú plášť neviditeľnosti), unikať mimo školy na cigaretku, či tým, ktorí túto činnosť vykonávajú v Zakázanom lese za telocvičňou, odkazujem, že okolie a priestory školy sú rozparcelované a nachystané na celkovú očistu.
Zdroj: Gymnázium Andreja Sládkoviča

Okrem tradičných predmetov ako

  • Elixíry vyučuje p.p.Auxtová, Šimková
  • Herbológia- p.p.Golianová, Roth, Horváthová
  • Dejiny mágie- Solivajová, Onušková
  • Astronómia- Koctúrová, Zvara
  • Aritmancia- Laubertová, Brodenec, Kubík
  • Všeobecná príručka kúziel- Slančíková
  • Slivkovej slabičná abeceda- Slivková
  • či Legilimencia- s p.p. Červeň

Do pozornosti dávam novozavedené predmety

  • Oklumencia- ide o spojenie vychológie, psycheligencie, pretože mnohým sa stáva, že si nedokážu poradiť s neodbytnými myšlienkami, otravnými kamarátmi, problémovými rodičmi, či učiteľmi. Tu sa naučíte orientovať vo svojej psychike, zvládať bežné záťažové situácie (napríklad na aritmancii)
  • Veštenie-potrebný predmet, ide o zvládnutie predpovedania budúcnosti, na ktorú sa spoliehajú skoro všetci žiaci pred skúšaním, či písomkou. Na tomto predmete budú študenti rozmýšľať nad novými zrealizovateľnými nápadmi pre školu, či vymýšľať nové spôsoby praktizovania jednotlivých vecí, proste rozvíjať kreativitu v prospech GASkabanu.

U nás sa organizujú aj zaujímavé akcie

  • Svetový pohár v metlobale na veslovacích strojoch
  • Či čarodejnícke turnaje GASBALL, FUTSALL a Challenge Kamasusa a iné.

Na čele tejto vzácnej inštitúcie stojím ja- Dolores Umbrigeová (pani Norissová zapriadla) Som hrdá zakladateľka gasfortskej inkvizičnej čaty, ktorej privilégia úplne podkopali systém prefektov. Neviem prečo ma viacerí neznášajú, keď ja len svedomito kontrolujem, podmienečne či úplne vylučujem všetkých tých, ktorí nedodržiavajú šk. poriadok Gaskabanu, či iné normy ministerstva Mágie.

Na záver malé poučenie: Správajte sa slušne, všetko sa dozviem! DA armáda dostala rozum a prešla do mojich služieb. Neviditeľný plášť je pod kontrolou Ministerstva. Do verejnosti uniklo síce malé množstvo striebristého prášku, ale hop-šup sieť je (vďaka mne) zablokovaná. No, nestrašme sa a radšej sa s optimizmom dívajme do budúcna. Verím, že aj Vy úspešne absolvujete všetky fakulty a odoláte všetkým dementorom, smrťožrúťom, že budete naďalej nenávidieť prázdniny, tešiť sa do školy a spoločne si budeme si budeme spievať Hymnu Gaskabanskej čarodejníckej školy: GASkaban, škola úžasná si, uč nás, svet to ocení, aj tí, čo sú holohlaví, aj ucháni zelení. Nalievaj nám vedomosti svojím zlatým lievikom, nech nám v hlavách rozrastú sa ako ten strom pod slnkom. Nauč nás, čo vedieť treba, do hláv vtlč, čo chýba v nich, vieme, že raz dočkáme sa nádherných čias kúzelných.

Aby som nezabudla, ospravedlňujem sa všetkým čarodejníkom, ktorých som dojala k slzám tým, že som v piatok zrušila vyučovanie a udelila riaditeľské voľno. Nebude to často, ale sľubujem, že zabezpečím kompenzáciu písomkami a iným skúšaním.

U lipy spí rus, pláva laty kus! U lipy..... Nič?! Nemáte plné hlavy vedomostí?? Tak si ich tam musíme napchať sami! Kúzlo nefunguje.

Ďakujem za pozornosť.

(Ideme pani Norrisová)

Pozrite si v priloženej galérii zábery z kabu na bystrickom GASku!

V OBRAZOCH: Kabu na GASku v duchu Harryho Pottera
32
Galéria
Zdroj: Gymnázium Andreja Sládkoviča
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM