Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: Expedícia na Evereste sa dočkala nečakanej podpory. Prišla od bystrických detí

V tábore pod Everestom zapli Facebook a neverili vlastným očiam. Pozrite, ako malí Bystričania povzbudili slovenských horolezcov pri náročnej expedícii!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Expedícia na Evereste sa dočkala nečakanej podpory. Prišla od bystrických detí
Zdroj: Facebook

Základná škola Spojová v Banskej Bystici zažila skutočne zaujímavú návštevu. O svojich zážitkoch zo zdolávania najvyššej hory sveta Mount Everstu im prišiel porozprávať horolezec Vlado Štrba. Školu si nevybral náhodne. Žiaci sú jeho fanúšikovia a podporovatelia. S prvotnou myšlienkou prišla učiteľka, ktorá ich učí naozaj srdcom, Nina Majlingová.

Oddaní fanúškovia

„Môj manžel Martin je dobrovoľník v horskej službe a s Vladom Štrbom sa poznal už predtým. Ja to s ním zdieľam a prišla som s tým medzi deti. Oni hneď začali reagovať,“ opisuje spontánny nápad učiteľka.

„Začali sme sledovať prípravu a všetko aj na facebookovej stránke a úplne sa tak do toho zahltili. Vždy, keď dali horolezci nové fotky, sme sa o tom porozprávali a urobili sme si projektové vyučovanie v triede. Spravili sme si nástenku, aby sa deti vnorili do problematiky. Stali sa z nich doslova fanúšikovia,“ povedala Nina Majlingová.

Napokon v expedícii nastal zvrat. Vlada s kolegom Zolom zasiahla snehová búrka, z ktorej vznika prašná lavína. Po 75 dňoch expedície sa museli vrátiť domov, lebo Zolo dostal slnečnú slepotu. Svojich fanúšikov však nestratili. „Keď prišli dole živí a zdraví, tak sme sa rozhodli, nakresliť im obrázky a aj takouto formou ukázať, že sme na nich stále mysleli. Knižka obrázkov vznikla na záver expedície, aby vedeli, že aj napriek tomu, že nedosiahli vrchol, ich stále podporujeme,“ vysvetlila aktívna učiteľka Majlingová.

Darčeky aj poďakovanie

Na reakciu sme sa pýtali aj samotného horolezca. „Boli sme z toho šokovaní, keď sme to v base kempe na Facebooku objavili. Že na základe iniciatívy jednej bystrickej učiteľky a jej prváčikov máme toľko podporovateľov. Strašne nás to povzbudilo. Je to niečo neuveriteľné!“ uviedol Vlado Štrba. Knižku obrázkov pripravilo 22 detí z 1.B. a 20 detí z 2.D.

Odmenou pre deti, za neustálu podporu pri expedícii, bola prezentácia fotiek a následná diskusia. Otázky boli naozaj rôznorodé. Najviac ich zaujímalo, čo horolezci jedli a pili. Tiež chceli vedieť aké všetky vrstvy oblečenia mali na sebe a aké boli teploty. Deti sa nebáli ani odvážnych otázok. Pána Štrbu sa pýtali, či sa bál aj to, či nebol smutný, keď nevyšli až na vrch. „V prvom rade som chcel pomôcť kamarátovi. Bolo mi to troška ľúto. Radosť mi spravilo, že Zolovi sa nič nestalo a neprišiel o zrak,“ odpovedal horolezec.

Deti dostali ako darček magnetky a pohľadnice. Naprázdno neprišla ani zaskočená pani učiteľka, ktorá dostala nepálsku šatku. Deti si mohli na vlastné oči pozrieť horolezeckú výstroj. Pán Štrba sa stal superhrdinom a po prezentácií nastala autogramiáda. Z davu detí sa ozvalo najväčšie poďakovanie: „Vy ste dobrá pani učiteľka, že ste to celé vymyslela!“

Fotoreporáž zo stretnutia si môžete pozrieť v našej galérii.

Čítajte tiež:

ROZHOVOR: Z práce chodí po rukách, srdce má na dlani. Spoznávate Jakuba (28)?

Tvorivé deti sa cez prázniny nudiť nebudú. Čo sa chystá pre mladých Bystričanov?

FOTO: Deti sa stretli s horolezcom Štrbom. Vyrobili mu originálnu knihu
26
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM