Jakub Forgács Správy Samospráva

FOTO: Bystrický primátor na Ukrajine. Aký je výsledok Noskovej návštevy?

Jána Noska nedávno čakala zahraničná návšteva. V ukrajinskom meste Sumy sa stretol s jeho primátorom. Pozrite, ako rozšírili partnerstvo miest!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrický primátor na Ukrajine. Aký je výsledok Noskovej návštevy?
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Intenzívna spolupráca medzi obchodnými komorami a podnikateľskými subjektmi Banskej Bystrice a ukrajinského mesta Sumy vyústila do zahraničnej pracovnej cesty primátora Jána Noska. Výsledkom návštevy administratívneho centra Sumskej oblasti bolo podpísanie Memoranda o spolupráci, ktoré podporuje rozvoj podnikania a súčinnosť samospráv v rámci kultúry, športu, vzdelávania či mládežníckych a pedagogických vý­men.

Čítajte tiež: Zmeny v organizácii dopravy na bystrickom sídlisku: Pribudnú ďalšie jednosmerky!

Návšteva v Sumy

Primátor mesta Sumy Aleksander Lysenko navštívil mesto pod Urpínom začiatkom tohto roka.Na stretnutí s vedením diskutovalio rozšírení už existujúceho partnerstva v ekonomickej oblasti a nadviazaní nových kontaktov medzi inštitúciami oboch miest. Podpis Memoranda o spolupráci odsúhlasili aj banskobystrickí poslanci na júnovom zasadnutí mestského zastupiteľstva.

„Sumy, podobne ako Banská Bystrica, je kultúrnym, vysokoškolským a administratívnym centrom. Som rád, že sme mohli odprezentovať naše mesto a podpísaním memoranda deklarovať ďalšiu spoluprácu v oblastiach, v ktorých vynikáme. Verím, že rozšírenie partnerstva bude prínosom nielen pre banskobystrických podnikateľov, ale aj študentov, mimovládne organizácie i športové kluby a inštitúcie,“ hovorí primátor mesta Ján Nosko.

Oficiálneho stretnutia so zástupcami mesta sa zúčastnil aj radca obchodno-ekonomického oddelenia Veľvyslanectva SR na Ukrajine Roman Žatko a prezident sumskej Obchodnej priemyselnej komory KonstantinMaka­renko.Primátor mesta Ján Nosko a 2. viceprimátor Martin Turčan absolvovali prijatie na sumskej obchodnej komore, návštevu umeleckého múzea Onackovo a futbalového klubu Barsa Sumy.

Zástupcovia partnerských miest v Bystrici

Banská Bystrica má uzavretých 19 družobných zmlúv s mestami v Európe, USA a Izraeli. Počas posledných septembrových dní hostí zástupcov troch partnerských miest – primátora talianskej Alby, Maurizia Marella, predsedu Rady Grófstva britského Durhamu, Eddieho Bella a primátora gréckeho mesta Larissa, Apostolosa Kalogiannisa. Tí prijali pozvanie na konferenciu Univerzity Mateja Bela a Oblastnej organizácie cestovného ruchu Stredné Slovensko Súčasné tendencie v riadení a marketingu európskych destinácií.

„Naše partnerské mestá sme väčšinou pozývali na najväčšie podujatie banskobystrického kultúrneho leta, na Radvanský jarmok. Tento rok sme sa však rozhodli využiť ich skúsenosti a prax v oblastiach, ktoré máme spoločné. Talianski hostia odprezentujú, ako sa im podarilo využiť titul Európske mesto športu v roku 2013 a britskí zástupcovia predstavia svoj festival svetla Lumiere Durham Light. Prezentácia je súčasťou aktivít Festivalu svetla a tieňa, ktorý privíta všetkých Banskobystričanov a návštevníkov mesta už tento víkend,“ dopĺňa Zuzana Kučerová, vedúca oddelenia medzinárodných vzťahov a zahraničného obchodu.

Čítajte tiež: Mnohí Bystričania budú v októbri bez prúdu. Veľký PREHĽAD odstávok ulica za ulicou

V OBRAZOCH: Zahraničná návšteva vedenia mesta na Ukrajine
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM