Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: Bystrický hubár prezradil svoje lokality. Ako si spomína na stret s medveďom?

Skúsení hubári vedia, že prvé huby sejú Peter a Pavol. Ján Kapusta porozprával nielen o svojich hubárskych miestach, ale aj zážitku s našou najväčšou šelmou.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrický hubár prezradil svoje lokality. Ako si spomína na stret s medveďom?
9
Galéria
Zdroj: archív Jána Kapustu

Bystričan Ján Kapusta (68) chodí po horách už odmala. Jeho otec ho brával na huby a zasväcoval do tajomstiev lesa. S prírodou má úzko spätý vzťah, pretože tam chodí tvarovať drevo a vytvára originálne bakuľky. Okrem toho je to vášnivý hubár. „Voľakedy, za mladi, som chodil aj na Povrazník, Strelníky – Šajbu, Zolnú až nad Bukovinu, niekedy aj nad Hriňovú,“ začína svoje rozprávanie.

Netypický hubár

Zistili sme aj vychytané miesta, kam pravidelne chodí. „Chodím do všetkých kútov, čo sú na dostrel. Stabilne na Poniky. Medzi Poniky a Ponickú Lehôtku – na Bane. Chodím tiež do Dúbravice, za družstvo, aj na Hrochoť. Z križovatky vyjdete 15 minút a ste na hrochotskom ihrisku. Trasa je aj na Žiarec. Tak sa volá cesta, čo dakedy bola vojenská a spájala Horehron. Výborným miestom je aj Pršianska cesta, nedokončená, za pivovarom," vymenúva Kapusta svoje chodníčky.

Hubár Kapusta chodí na hríby v naozaj netypickom čase: „Ostatní už odchádzajú a ja 12 hodín – jedna hodina, a vtedy idem. Ja si chodím pomalinky a nie vždy niečo nájdem.“ S úsmevom dodáva, že ostatní hubári mu jeho podiel nechajú. „Niekedy sa nachodím, inokedy vybehnem v šľapkách a aj desať nájdem,“ uvádza Kapusta.

Skúsený hubár vie, kedy je najlepšie obdobie. „Tam, kde bolo v zime vlhko, tam budú rásť hríby. Lístie je našuchorené, nie je pritlačené snehom či dažďom, nezačalo hniť. No ale tento rok je suchota.“ Ako prezradil, najčastejšie hodí na hríby sám, občas sa pridá manželka a veľkú radosť z hľadania majú aj vnúčence Tobiáško, Katka a Janko.

Stret s medveďom

Pri svojich pochôdzkach sa Kapusta neraz stretol aj lesnými tvormi. Stretnutie s medveďom popisuje, ako inak, s humorom. „Krík sa hýbal a ja som si myslel, že ide človek, tak som zakričal: "Aj sa vám oplatí zohýnať?“ Lepšie sa pozriem, a to medveď! Bola to taká roklinka, vzdušnou čiarou asi 70 metrov. On si mal však nevšímal. Na rozlúčku mu hovorím: „Maco kade pôjdeš? Aby som vedel“," uvádza Ján šťastný koniec príhody.

Starí ľudia radi odovzdávajú svoje múdrosti mladším a radi spomínajú ako bolo kedysi. Rovnako to bolo aj so starkou manželky Jána. „Starká mala 87 rokov a sťažovala sa, ako by rada do hory šla, ale že už nevládze. Tak som ju autom odviezol na miesto, kde som bol pred tromi dňami a vedel som, že tam niečo bude. Starká prešla 40 metrov, našla osem hríbov a bola šťastná. Potom si sadla na taburetku a pospomínala, pozerala horu,“ rozpovedal Kapusta, ktorý sa riadi heslom, že vždy sa dá pomôcť, keď človek chce.

Čítajte tiež:

FOTO: Bystričan so vskutku netradičným hobby. Unikátne diela vytvára priamo v lese

VIDEO: Klobúk dole. Film natáčaný blízko Bystrice zožal parádny úspech v USA!

Hubárske úlovky Jána Kapustu v OBRAZOCH
9
Galéria
Zdroj: archív Jána Kapustu
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM