Jakub Forgács Rôzne

FOTO: Bystrický gymnazista o kurióznom zážitku: Ako som v Londýne narazil na halušky?

Peter sa vybral študovať za hranice a Brexit prežíval priamo v Anglicku. Čo mu na ostrovoch najviac chýba a ako kuriózne v Londýne narazil na halušky?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrický gymnazista o kurióznom zážitku: Ako som v Londýne narazil na halušky?
6
Galéria
Foto: Peter Dúbravec

V Banskej Bystrici je Peter Dúbravec (19) externým študentom Gymnázia Jozefa Gregora Tajovského, nastúpil už do štvrtého ročníka a tento rok ho čaká maturita. Čakajú ho komisionálne skúšky aj maturita. Okrem toho totiž študuje aj matematiku, fyziku a ICT (Information and communications technology) na Kingston College v Londýne. Mladého študenta sme v rozhovore vyspovedali nielen o aktuálnej situácii s Brexitom.

Prečo a kedy si sa rozhodol pre štúdium na ostrovoch?

Bola to veľká zhoda okolností. Vždy som chcel skúšať nové veci a štúdium v zahraničí som považoval za super príležitosť v zdokonaľovaní sa. V Banskej Bystrici som si našiel kamaráta z Anglicka, ktorý mi veľmi pomohol s angličtinou a keď mama odišla pracovať do Londýna, tak už nebola lepšia voľba. Momentálne študujem A-level, do ktorého som sa dostal vďaka vysokej úrovni vyúčby na gymnáziu bez problémov.

V čom vidíš hlavné rozdiely, čo sa týka výučby u nás a v Londýne?

Po zistení, že na škole budem študovať „len“ tri predmety, som očakával veľa voľného času. Moje nadšenie ma prešlo po prvých týždňoch štúdia. V škole sa naučíte len koncept a všetko ostatné je na tom, ako s k tomu postavíte, či už vyhľadávate informácie na internete alebo komunikujete so žiakmi z vyšších ročníkov. Profesori sa ku žiakom správajú veľmi individuálne, v začiatkoch veľmi pomohli predovšetkým kvôli jazykovej bariére. Organizovanosť a prísne pravidlá sú pre Angličanov príznačné. Ak niektoré pravidlo nedodržíte, tak musíte prijať následky. V škole mám pocit, že sa učím neustále. Či už zdokonaľovaním angličtiny, alebo spoznávanie iných kultúr. V školách študuje pomaly viac zahraničných študentov ako domácich Londýnčanov.

Čo ti v Anglicku najviac chýba a čo si naopak, našiel také, čo na Slovensku?

Najviac mi, samozrejme, chýba rodina, kamaráti. Až po odchode som si uvedomil, akú majú hodnotu. Vždy, keď sa vraciam na Slovensko, sa teším na prírodu, našu krásnu rodnú reč (a výborné jedlo). V Londýne zase svetoznáme múzeá a galérie, masívne paláce, koncerty, šport, ale aj nočný život. Nekonečné možností a príležitostí na rozvoj, aj celkový spôsob života, v ktorom si každý nájde, čo potrebuje.

Plánuješ za hranicami zostať aj po skončení školy?

Ukončenie školy je zatiaľ v nedohľadne, no zatiaľ môžem s istotou povedať, že najbližšie roky sa na Slovensko nechystám. Chcel by som precestovať čo najviac krajín a spoznať čo najviac kultúr, pokým sa niekde usadím. Dnešná doba ponúka pre mladých také možnosti, že by ich bola škoda nevyužiť.

Aký je tvoj postoj k Brexitu?

Z celého Brexitu mám zvláštny pocit. Percentuálny výsledok jasne ukazuje nejednotnosť názorov. Odstúpenie Davida Camerona to celé posilňuje. Myslím, že ľudia nie sú dostatočne oboznámení s možnými následkami a odstúpenie z EÚ považujem za veľmi razantné riešenie.

Máš obavy po tom, čo ľudia v referende rozhodli o odchode Veľkej Británie z EÚ?

Obávam sa reštrikcie cestovania a pokiaľ sa Škóti odrhnú od Británie, tak ešte väčší pokles ceny libry, čo môže mať veľký dopad na ekonomiku. Všetko ale záleží od toho, ako sa strany medzi sebou dohodnú, a je momentálne ťažké to predpovedať. Mám obavy o ďalší vývin, aj keď budúci rok už opúšťam ostrovy. Určite pocítime Brexit aj v Európskej únii.

Prečo podľa teba mladí ľudia odchádzajú mimo Slovenska a čo by tento trend mohlo zmeniť?

Veľa mladých ľudí odchádza skúsiť niečo nové. Hľadať samých seba. Ďalší odchádzajú zo Slovenska do zahraničia kvôli vidine zisku. Takí ľudia tu ale väčšinou dlho nevydržia. Odchádzanie za štúdiom sa stalo celkom bežným. Ja som odišiel za štúdiom kvôli tomu, že rád spoznávam nových ľudí a zároveň so slovenskou školou som viac – menej obmedzený na slovenský trh. Myslím, že zmena školstva a zlepšenie politickej situácie by sa mala stať prioritou na najbližšie roky, s cieľom v budúcnosti pritiahnuť zahraničných investorov a tým zlepšiť príležitosti na slovenskom trhu.

Spomínaš si na nejakú kurióznu situáciu z Londýna?

Bolo ich veľmi veľa. Napríklad jedno ráno idem do školy a okolo mňa prešlo auto s nápisom: „Rozvoz bryndzových halušiek“ (FOTO č. 5 v galérii).

Pozrite si zážitky Petra v Londýne na záberoch v našej fotogalérii!

FOTO bystrického gymnazistu zo štúdia v Londýne
6
Galéria
Foto: Peter Dúbravec
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM