Jakub Forgács Krimi

FOTO: Bystrickí colníci v akcii. Vo vozidle našli desiatky exotických operencov!

Náklad, aký sa len tak nevidí! Podľa slov colníkov prepravca k operencom nevedel predložiť žiadne potrebné doklady!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrickí colníci v akcii. Vo vozidle našli desiatky exotických operencov!
2
Galéria
Zdroj: Colný úrad Banská Bystrica

„Colníci oddelenia špeciálnych technológií a SCÚ Banská Bystrica v spolupráci s kolegami z Košíc objavili v obci Uľanka – na parkovisku motorestu, pri kontrole motorového vozidla exotické vtáky. Podľa tvrdenia prepravcu malo ísť o 20 kusov vtáctva (andulky a korely), avšak po vykonaní fyzickej kontroly zistili, že v ložnom priestore sa nachádza až 136 kusov vtáctva,“ uviedla Katarína Podhorová, hovorkyňa Colného úradu Banská Bystrica.

„Prepravca k tovaru nevedel predložiť žiadne potrebné doklady o pôvode a spôsobe nadobudnutia všetkých operencov. Nakoľko colníci mali podozrenie, že ide o chránené jedince, bol k ďalšiemu konaniu prizvaný pracovník Slovenskej inšpekcie životného prostredia (SIŽP), ktorý identifikoval operencov a zaradil ich do príslušných príloh. Po odkontrolovaní dokladov a vykonaní procesných úkonov bol prípad postúpený na ďalšie konanie na SIŽP z dôvodu podozrenia porušenia predpisov týkajúcich sa dohovoru CITES,“ pokračovala hovorkyňa.

Ako ďalej uviedla, uvedený dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi voľne žijúcich živočíchov a rastlín sa však netýka len živých organizmov, ale aj ľahko rozpoznateľných častí ich tiel alebo výrobkov z nich napr. slonovina, kože, kožušiny, kabelky, peňaženky, hodinkové remienky a obuv z krokodílej, či hadej kože, lieky obsahujúce druhy CITES, ktoré používa predovšetkým tradičná čínska medicína a mnoho ďalších.

„Na Slovensku je oprávnené vydávať takéto povolenie Ministerstvo životného prostredia SR. Colníci kontrolujú, či exempláre prechádzajúce cez štátnu hranicu sú sprevádzané platným dokladom na dovoz, vývoz, opätovný vývoz alebo tranzit a či obsah zásielky, najmä druh a množstvo, zodpovedá údajom uvedeným v povolení alebo v oznámení o dovoze,“ dodala Podhorová.

Pozrite si v priloženej fotogalérii nájdené exotické vtáky!

V OBRAZOCH: Exotické operence nájdené bystrickými colníkmi
2
Galéria
Zdroj: Colný úrad Banská Bystrica
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM