Jakub Forgács Správy

FOTO: Bystrické námestie spomínalo na oslobodenie. Zarezonovala hrozba fašizmu

Od oslobodenia Bystrice uplynulo 72 rokov. Pri tejto príležitostí sa na námestí konala pietna spomienka. Nenechali si ju ujsť ani významní zahraniční predstavitelia.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystrické námestie spomínalo na oslobodenie. Zarezonovala hrozba fašizmu
10
Galéria
Zdroj: TASR

Za účasti zástupcov ambasád, predstaviteľov kultúrneho i spoločenského života, ako aj priamych pamätníkov sa konala v piatok na banskobystrickom Námestí SNP pietna spomienka pri príležitosti 72. výročia oslobodenia mesta. Banskú Bystricu oslobodili jednotky sovietskej a rumunskej armády 25. marca 1945.

Ako uviedla hovorkyňa Mestského úradu v Banskej Bystrici Zdenka Sekerešová, pozvanie na pietny akt prijali okrem iných aj veľvyslankyňa Rumunska na Slovensku Steluta Arhire, veľvyslanec Ruskej federácie na Slovensku Alexej Leonidovič Fedotov či vojenský pridelenec veľvyslanectva Ukrajiny na Slovensku Serhii Yatsulchak.

„Dnes sme svedkami toho, že niektorí nevidia alebo nechcú vidieť hrôzy, ktoré vojna spôsobila. Všetky generácie musia poznať historické fakty, súvislosti a dôsledky vojny. Pripomínajme si preto neustále obrovské riziká, ktoré v sebe nesie rasizmus a xenofóbia a nahlas rozprávajme o tom, čo znamená ideológia nacizmu a fašizmu,“ uviedol pri tejto príležitosti primátor Banskej Bystrice Ján Nosko.

Mesto v spolupráci s banskobystrickými inštitúciami pripravilo pre širokú verejnosť aj viacero zaujímavých sprievodných akcií. Už v nedeľu 19. marca sa široká verejnosť mohla dozvedieť viac o historických udalostiach oslobodenia mesta na podujatí Potulky mestom. V piatok ponúkne Múzeum SNP pre žiakov a študentov základných a stredných škôl bezplatné prehliadky expozícií. Centrum komunitného organizovania a jeho platforma Nie v našom meste budú pokračovať v projekte Živé knižnice. Pokúsia sa nájsť odpoveď na otázku, či v období mieru naozaj vieme, čo znamenajú pojmy ako tolerancia, rôznorodosť i empatia.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z pietnej spomienky!

V OBRAZOCH: Spomienka na oslobodenie Bystrice
10
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM