Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: Bystričania vyčistili mesto: 316 naplnených kontajnerov aj niekoľko noviniek v centre!

Ľudia spod Urpína ukázali, že im mesto nie je ľahostajné. Do veľkého upratovania sa zapojili školáci, neziskovky aj množstvo dobrovoľníkov. Čo všetko objavili pri čistení?

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystričania vyčistili mesto: 316 naplnených kontajnerov aj niekoľko noviniek v centre!
Zdroj: Mesto Banská Bystrica

Celomestská upratovacia akcia Za krajšie mesto 2016 priniesla výsledky. Jubilejný ročník bol rozdelený do štyroch etáp, počas ktorých sa naplnilo 316 veľkokapa­citných kontajnerov.

Do upratovania sa zapojili základné a materské školy, občianske združenia i neziskové organizácie. „K čistejšej Banskej Bystrici prispeli základné školy J. Bakossa, Radvanská, Trieda SNP, Moskovská, Spojová, Ďumbierska, Sitnianska, Základná škola Narnia, žiaci z Konzervatória J. L. Bellu, ale aj škôlkári z MŠ Družby. Akciu odštartoval primátor mesta Ján Nosko so svojím najbližším tímom, pracovníkmi mestského úradu a so žiakmi zo ZŠ Golianova,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Sekerešová so slovami, že sa im podarilo vyčistiť okolie oddychovej záhradkárskej lokality Pod Rybou.

Počas štyroch etáp bolo vyvezených 240 ton komunálneho a 60 ton biologicky rozložiteľného odpadu Zozbierané pneumatiky, detské kočíky, autobatérie, matrace, umývadlá, plastové a sklenené fľaše – to je len časť úlovkov.

„Počas štyroch aprílových víkendov hliadkovala po meste monitorovacia služba. Dohliadala na naplnenosť kontajnerov, ich vývoz a opätovné pristavenie alebo premiestnenie na ďalšie potrebné miesta. Viac ako tristo veľkoobjemových kontajnerov naplnili obyvatelia mesta rozličným odpadom. Aktivační pracovníci so spoločnosťou Ganz zároveň odstránili čierne skládky v Lazovnej ulici pod cintorínom, na ulici Trieda SNP i v okolí útulku Prístav na Fončorde,“ hovorí Michal Štúber z Oddelenia odpadového hospodárstva a údržby verejných priestranstiev MsÚ v Banskej Bystrici.

V centre mesta zároveň so slnečnými dňami pribudol aj nový mobiliár. Na Námestí SNP a Nám. Š. Moysesa je pre mamičky s deťmi, seniorov či návštevníkov k dispozícii takmer dvadsať lavičiek. Pôvodné smetné koše z roku 2004 boli zamenené za šestnásť nových, ktoré samospráva vytypovala v súčinnosti s Krajským pamiatkovým úradom.

Čítajte tiež:

Pomenovanie Hrona zahalené rúškom tajomstva. Čo má spoločné so smrekmi či germánskymi kmeňmi?

Cyklistov čakajú jubilejné preteky okolo Slovenska. Pelotón bude štartovať pod Urpínom!

FOTO: Bystričania sa pustili do veľkého upratovania
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM