Jakub Forgács Správy

FOTO: Bystričania opäť zaplnili námestie. Dorazili aj poľnohospodári na traktoroch

Po dlhšej prestávke sa v centre Bystrice opäť protestovalo. Pozrite si foto zo zhromaždenia na Námestí SNP!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystričania opäť zaplnili námestie. Dorazili aj poľnohospodári na traktoroch
70
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

V piatok podvečer vyšli Bystričania opäť do ulíc. Pritiahlo ich zhromaždenie „Za slušné Slovensko“ s podtitulom „predvečer svadby“. Koná sa totiž deň pred plánovanou svadbou zavraždeného novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Podľa slov organizátorov z iniciatívy Nie v našom meste vyšli do ulíc za trvalú zmenu Slovenska v lepšiu, spravodlivejšiu a slušnejšiu krajinu, proti normalizácii RTVS a na podporu farmárov.

Hoci zhromaždenie malo ohlásený začiatok až o 17:00, ľudia sa postupne schádzali už desiatky minút vopred. K fotke zavraždených snúbencov kládli biele kvety. Počas protestu, ktorého sa zúčastnilo takmer tisíc ľudí, dorazili z Dolnej ulice na námestie dokonca aj trúbiace traktory protestujúcich farmárov.

„Dnes sa tu stretávame aj preto, že situácia na Slovensku ešte stále nie je dobrá. Ale v prvom rade preto, že 5. mája mala byť svadba Jána a Martiny. Radi by sme im týmto venovali spomienku,“ povedala jedna z organizátorov Martina Strmeňová. Protestné mítingy sa podľa nej budú konať dovtedy, pokiaľ si to situácia na Slovensku bude vyžadovať. Organizátori zároveň vyzvali ľudí aj na to, aby svojimi podpismi prispeli pod petíciu za vyhlásenie referenda za predčasné parlamentné voľby.

Na zhromaždení postupne vystúpíli viacerí rečníci. Za farmárov Anka Balková z Banskej Štiavnice, za kultúrny reparát Ivana Kováčová, za učiteľov Ondrej Pastierik, za študentov Samo Bravčok, nechýbal ani Jakub Pohle za organizátorov a modlitbu za Jána a Martinu a príhovor povedal páter Marcel Kovaľ, redemptorista z Radvane.

Pieseň Sarajevo, ktorá mala odznieť na svadbe Jána a Martiny, zaspieval Matej Bartko. Raper Tono S. odspieval svoju pieseň o krajine. Zhromaždenie otvorila Zuzka Mikulcová, speváčka a organizátorka protestov v Rimavskej Sobote, Modlitbou pre Martu. Zhromaždenie aj uzatvorila slovenskou hymnou.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery zo zhromaždenia na bystrickom námestí!

V OBRAZOCH: Ľudia vyšli do ulíc. Takto vyzeral protest na bystrickom námestí
70
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM