Ivana Kováčiková Rôzne

FOTO: Bystričan so vskutku netradičným hobby. Unikátne diela vytvára priamo v lese

Pán Kapusta brúsil po horách odmalička. Jeho jedinečné výrobky vznikajú po dohode s prírodou. Koľko si musíte počkať na výsledný kúsok? Viac v rozhovore...

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystričan so vskutku netradičným hobby. Unikátne diela vytvára priamo v lese
13
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk

Bystričan Ján Kapusta (68) rozvíja svoj neobyčajný koníček už niekoľko rokov. V lese tvaruje drevo tak, aby mu postupne vznikali zaujímavé bakuľky. „Ja len čo mi príroda pomôže, čo mi dá. Prídem, požiadam, že by som chcel takto a potom chodím tri, päť niekedy až sedem rokov za nimi a prispôsobujem drôtom. Drevo pomaly rastie a občas zvieratá polámu, robotníci polámu alebo sám vyhynie,“ priznáva svoj spätý vzťah s prírodou.

Najdôležitejšie pri tvorbe je takzvane dostať drevo na drevo. „Máte palicu a vo vnútri máte drevo. Musíte jeho drevo dostať z výhonku, z konáriku a to potom ťaháte dookola okolo pôvodného,“ opísal základný spôsob tvorby svojich bakuliek.

Nie je drevo ako drevo

Les musí človek dobre poznať, lebo nie každé drevo je vhodné. „Javor sa dobre robí, ale je veľmi krehký. Musím počkať, aby riadne stvrdol, lebo aj keď je živý a ohýnam ho, tak sa môže zlomiť. Buk zase zvykne odumrieť alebo začne hniť. V horách máme krásne buky a keď sa stane, že konár si olúpe kôru, tak až sa zahojí, tak tam vznikne taká rakovina a keď sa nezahojí, tak vyhnije,“ dopĺňa Ján Kapusta. Ako prezradil, výborné na tvarovanie sú jaseň, čerešňa a hrab.

Pri svojom koníčku naberá skúsenosti od starších. „Veľmi ma prekvapilo, čo mi jeden ujo z Heľpy povedal. Šomral som na brezu, že je to mäkké drevo. „Jóóój, chlapče, nemáš pravdu, olúp ju a nechaj vysušiť a uvidíš“,“ uviedol vyskúšanú radu. „Starí ľudia s tým drevom žili. Vedeli, ktoré sa ako správa,“ úctivo rozpráva Kapusta.

Originálny darček

Väčšina umelcov, ktorí pracujú s drevom ho nechávajú schnúť aj s kôrou. Keď je kôra na dreve uschne ide ale ťažko dolu. Umelec Kapusta to robí inak. „Ja mám taký spôsob, že ešte za živa, keď je palica mokrá, stiahnem kôru. Hneď potom na ňu dám moridlo a nalakujem. Nahradím lakom tú kôru, dva tri razy to natriem a nechám v chlade rok, dva,“ popisuje záverečnú časť tvorby. Ako uviedol Kapusta bakuľa potrebuje svoj čas, musí zrieť, aby drevo spevnelo, stvrdlo.

Paličky s ohnutou rukoväťou ešte Ján občas obrúsi, aby netlačili v dlani. Na lakovanie používa lak na detský nábytok. Svoje bakuľky nepredávala, ale vo väčšine prípadov daruje. „Kamarátovi, ktorý oslepol, starkej, ktorú už nohy neposlúchajú, alebo aj ako darček pre známych,“ uzatvára rozprávanie o svojom koníčku Kapusta.

Čítajte tiež:

Suchý vrch a Urpín v plnej kráse. Mladý Bystričan natočil VIDEO ako z rozprávky

FOTO: Mladá folkloristka v ROZHOVORE: Prečo sú Hrochoťania pupkom sveta?

Krásne tvarované bakuľky pána Kapustu V OBRAZOCH
13
Galéria
Foto: Ivana Kováčiková / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM