Jakub Forgács Krimi

FOTO: Bystričan (45) čelí hneď viacerým obvineniam. Čo všetko má podľa polície na rováši?

Ak mu dokážu vinu, hrozí mu niekoľkoročné väzenie! Podľa mužov zákona má Miroslav (45) na svedomí viacero vlámačiek aj úverový podvod. Tu sú ďalšie podrobnosti!

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Bystričan (45) čelí hneď viacerým obvineniam. Čo všetko má podľa polície na rováši?
Zdroj: Policajný zbor SR

Vyšetrovateľ v Banskej Bystrici obvinil Miroslava (45) z Banskej Bystrice zo zločinu krádeže, z prečinu poškodzovania cudzej veci a z prečinu úverového podvodu. „V sobotu (23. apríla) okolo 1:00 , sa vlámal do stávkovej kancelárie(Fortuna) na Rudohorskej ulici v Banskej Bystrici. Z prevádzky ukradol trezor s rozmermi 30 × 20× 15 centimetrov v ktorom boli peniaze a 409 kusov rôznych žrebov,“ uviedla krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová s tým, že celková škoda, ktorú krádežou a poškodením spôsobil, je odhadnutá na 2200 eur.

Krádeží bolo viac

„V sobotu (4. júna) o 2:00, sa vlámal do budovy na Jilemnickéhoulici v Banskej Bystrici (ktorej vlastníkom je občianske združenie Športový klub Univerzita Mateja Bela Banská Bystrica). Kameňom, ktorým rozbil okno poškodil aj terminál na prijímanie stávok a z kancelárie ukradol peniaze, 6 fliaš s alkoholom (slúžili ako výhra v súťaži), 141 rôznych výherných žrebov,“ pokračovala Faltániová. Ako spomenula, poškodenej majiteľke spôsobil škodu krádežou 460 eur, spoločnosti z Bratislavy poškodením terminálu vznikla škoda odhadnutá na 1434 eur a poškodením okna vznikla škoda občianskemu združenie vo výške 100 eur. Celková škoda ktorá vznikla je odhadnutá na 1994 eur. Jednalo sa o zločin krádeže.

„V utorok (7. júna) v čase medzi 1:30 a 3:00, sa vlámal do stávkovej kancelárie (Fortuna) na Partizánskej ceste v Banskej Bystrici. Vo vnútri pomocou sekáča vysekal v zadnej časti priestoru stávkovej kancelárie v stene zabudovaný trezor v ktorom sa nachádzali rôzne žreby a tiež malý trezor s peniazmi, ktoré ukradol. Ukradol aj zásuvku s peniazmi. Spoločnosti z Bratislavy spôsobil škodu odhadnutú na 1870 eur. Aj v tomto prípade išlo o zločin krádeže,“ spomenula hovorkyňa.

„V noci z 27. na 28. marca sa vlámal do stávkovej kancelárie (Fortuna) na Rudohorskej ulici v Banskej Bystrici. Vo vnútorných priestoroch porozhadzoval rôzne zariadenie a príslušenstvo kancelárie a následne s úmyslom ukradnúť, resp. vykradnúť v stene zabudovaný trezor,“ pokračovala Faltániová, ktorá dodala, že nakoľko sa mu to nepodarilo, odišiel z miesta preč a k dokonaniu skutku nedošlo. Jednalo sa teda o prečin krádeže.

Úverový podvod

Vyšetrovateľ v Banskej Bystrici Miroslava (45) obvinil aj prečinu úverového podvodu. „Vo štvrtok (25. februára) v Banskej Bystrici požiadal o poskytnutie úveru spoločnosť z Kežmarkua následne uzatvoril zmluvu o spotrebiteľskom úvere, ktorý sa zaviazal splácať v 12 splátkach. Pri žiadaní o úver uviedol údaje svojho nevlastného otca a spoločnosti zaslal aj fotokópiu jeho občianskeho preukazu a fotokópiu rozhodnutia od Sociálnej poisťovne o zvýšení starobného dôchodku. Na základe odsúhlasenia úverovej zmluvy mu bol poskytnutý úver na ním uvedený bankový účet. Poškodenú spoločnosť uviedol do omylu v otázke splnenia podmienok na poskytnutie úveru tým, že predložil nepravdivé údaje, týkajúce sa svojej osoby a zamestnávateľa a týmto svojím konaním spôsobil spoločnosti škodu vo výške 682 eur,“ povedala Faltániová s tým, že za tento skutok hrozí trest odňatia slobody na jeden až päť rokov.

Miroslava polícia v Banskej Bystrici obvinila z prečinu krádeže a prečinu poškodzovania cudzej veci aj v máji 2011. „V noci z 19. júna na 20. júna 2010 sa vlámal do stávkovej kancelárie (Fortuna) na Bernolákovej ulici v Banskej Bystrici. Krádežou a poškodením spôsobil škodu odhadnutú na 1010 eur. Pri vlámaní sa do kancelárie sa porezal a pri expertíze na Kriminalistickom a expertíznom ústave PZ bola zistená zhoda DNA profilu krvných stôp s jeho profilom,“ uviedla hovorkyňa.

Po vykonaní procesných úkonov vyšetrovateľ obvineného umiestnil do policajnej cely a spracoval podnet na návrh na jeho vzatie do väzby. Za tieto skutky hrozí trest odňatia slobody na tri až 10 rokov. V minulosti bol už viac krát súdne trestaný pre ekonomickú, násilnú aj majetkovú trestnú činnosť a týchto skutkov sa dopustil v podmienečnom prepustení.

Čítajte tiež:

Riaditeľ v kauze zbitého chlapca odstúpil: Bolo to moje profesionálne a ľudské zlyhanie

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM