Jakub Forgács Rôzne

FOTO: Areál Pamätníku SNP mení svoju tvár: Aha, ako sa pripravuje na veľkolepé oslavy!

Pod Urpínom sa chystajú oslavy jubilejného výročia Slovenského národného povstania. Aj okolie Pamätníku SNP preto prechádza veľkou rekonštrukciou. Na prebiehajúce práce sme sa išli pozrieť s našim štábom.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Areál Pamätníku SNP mení svoju tvár: Aha, ako sa pripravuje na veľkolepé oslavy!
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk

Ako sme vás informovali už včera, areál Pamätníku SNP čakajú pred oslavami 70. výročia SNP rekonštrukcie za desaťtisíce eur. Na nevyhnutné úpravy Múzea SNP – Pamätníka SNP bolo vyčlenených 200 000 eur, z toho 50 000 eur zabezpečuje Múzeum SNP z vlastných zdrojov.

Vybrali sme sa preto priamo do areálu Pamätníku SNP, aby sme na vlastné oči videli, ako prebieha rekonštrukcia schodov za Čižmárskou baštou, či prípravy na výsadbu živého plota po hranici pozemku. Viaceré chodníky v okolí Pamätníku SNP sú v týchto dňoch pre opravy predelné červenobielou páskou a ceduľkami, oznamujúcimi zákaz vstupu.

„Som rada, že sa to tu konečne dá trochu do poriadku. Vzhľadom na to, aká je to významná pamiatka, si určite zaslúži, aby vyzerala k svetu,“ povedala nám pani Zuzana z Banskej Bystrice. Jej slová potvrdila aj Sásovčanka Katarína Šedivá (32), ktorá sa teší hlavne na nové lavičky a smetné koše. „Dúfam, že takéto rekonštrukcie sa nebudú robiť iba na významné výročia,“ dodala.

Do osláv by sa však toho malo stihnúť ešte oveľa viac. "Presun reliéfov v areáli, rekonštrukcia lavičiek a odpadkových košov, vytvorenie zábradlia na hlavnom schodišti, očistenie fasády skulptúr Múzea SNP,“ vymenovala Patrícia Némethová, asistentka generálneho riaditeľa Múzea SNP. Podľa jej slov základným konzervátorskym zásahom vyčistia aj vojenskú techniku a lietadlo. „Výkony sprejerov sa samozrejme odstránia tiež,“ pokračovala Némethová.

Areál Pamätníku SNP v Banskej Bystrici prechádza rekonštrukciou
15
Galéria
Foto: Jakub Forgács / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM