Jakub Forgács Rôzne Správy

FOTO: Absolventku bystrického gymnázia zavialo až do Londýna. Navrhuje vlastné topánky

Je mladá a talentovaná. Terézia Výbošťoková (21) nabrala odvahu a po strednej škole vycestovala za hranice. Vyspovedali sme ju v rozhovore.

Ilustračný obrázok k článku FOTO: Absolventku bystrického gymnázia zavialo až do Londýna. Navrhuje vlastné topánky
15
Galéria
Zdroj: archív Terézie Výbošťokovej

Terézia Výbošťoková (21) je rodená Zvolenčanka, ktorá absolvovala Evanjelické gymnázium v Banskej Bystrici. Aktuálne však žije v Londýne, kde študuje na vysokej škole University of the Arts London odbor Footwear Design and Innovations a navrhuje vlastné topánky.

Po skončení školy si sa rozhodla zamieriť za hranice. Prečo si sa vybrala študovať do Anglicka?

Do Anglicka som sa vybrala študovať hlavne preto, že taký odbor, aký študujem, na Slovensku alebo v Čechách vôbec vysoké školy neponúkajú. Taktiež ma lákal život veľkomesta a hlavne som sa chcela už osamostatniť.

Na takú školu sa asi nedostane hocikto. Mala si už predtým nejaké skúsenosti s návrhárstvom?

Odmala som si vždy rada kreslila, a tak mi mamina vybavila v prvom ročníku základnej školy súkromné hodiny kreslenia u pani Vandy, ktorá ma naučila základom. Zlom ale nastal v deviatom ročníku, kedy som už nemala toľko času a taktiež prestup na strednú školu spôsobil, že som prestala navštevovať jej hodiny. Stále som si však kreslila a sama som sa naďalej rozvíjala v mojej tvorbe, čo bolo v konečnom dôsledku aj dobré, lebo som sa sama naučila opraviť si chyby v kreslení a dizajnoch.

Bolo dizajnovanie topánok tvojím snom?

Úprimne, ja som obrovský závislák na topánky. Vždy prvé, čo si všimnem na človeku, sú topánky. Od pätnástich rokov, kedy som si začala vytvárať svoj imidž, mali tenisky hlavnú úlohu v mojom šatníku a dodnes zbieram tenisky a doplňujem svoju zbierku. Môžem povedať, že môj sen navrhovať topánky sa vyvinul pri tom, ako som spoznávala samú seba a svoj životný štýl.

Už pár mesiacov študuješ v Londýne. V čom sa škola líši od tých slovenských?

Hlavný rozdiel, ktorý pozorujem medzi slovenskou univerzitou a univerzitou v zahraničí, je prístup učiteľov. V zahraničí učiteľ chce byť nápomocný a zaujíma ho tvoja myšlienka a tvoj progres, Mávame každý semester súkromné schôdze, len žiak a učiteľ, kde sa porozprávame či chápeme zadaniu na ďalší semester, prejdeme si hodnotenie našej práce a učiteľ sa pýta. či všetko zvládam alebo či nemám s niečím problém. Na každej hodine učiteľ čaká v triede, kým neodídu všetci žiaci a až potom odchádza aj on. Na Slovensku majú učitelia úplne opačný prístup ku žiakom, čo mi potvrdili aj kamaráti, ktorí študujú na výškach u nás. Niekedy majú pocit, že otravujú profesora, ktorý je viac neochotný ako ochotný.

Vidíš nejaké rozdiely aj v bežnom živote?

Angličania majú trošku inú mentalitu ako Slováci, ale zatiaľ boli všetci milí a nápomocní, keď som niečo potrebovala.

Čo ti za hranicami najviac chýba a čo si tam, naopak, našla?

Za hranicami mi najviac chýba rodina a kamaráti. Prvý mesiac v Londýne bol najkritickejší. Množstvo prízvukov a akcentov, nové miesta a ľudia a hlavne som pociťovala samotu. Teraz je to však už oveľa lepšie, aj čo sa po jazykovej stránke týka. Mám tu nových kamarátov z rôznych kútov sveta ako Južná Kórea, Austrália, Japonsko, Nigéria. Londýn ako mesto milujem kvôli jeho ruchu a vibe-u.

Keď sa práve nevenuješ dizajnu topánok, ako najradšej tráviš voľné chvíle?

Druhú veľkú úlohu v mojom živote má tanec, pri ktorom sa viem odreagovať. Desať rokov som navštevovala tanečnú školu Štefana Chleba Wanted, kde som aj trénovala decká. Taktiež rada trávim čas s kamarátmi a čo mi chýba v Londýne najviac, je len tak sa ísť prejsť do lesa, čo zvyknem v rodnom meste robiť.

Máš nejaký sen, kam by si to chcela dotiahnuť?

Mám dve varianty sna. Prvá je, že budem spolupracovať s Virgilom Ablohom, kreatívnym riaditeľom značky Off-White a po novom aj značky Louis Vuitton a druhý je pracovať pre firmu Nike.

Pozrite si v priloženej fotogalérii Teréziu a jej výtvory!

V OBRAZOCH: Študentka Terézia navrhuje v Londýne vlastné topánky
15
Galéria
Zdroj: archív Terézie Výbošťokovej
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM