Jakub Forgács Hokej

Fínsky brankár v službách baranov už stihol ochutnať i našu pálenku: Pozrite jeho reakciu po koštovke slivovice :)

Hokejová sezóny je už v plnom prúde a klubu HC'05 v nej aktuálne patrí štvrtá priečka. Je to aj zásluhou fínskeho brankára so švédskymi koreňmi Miiku Wiikmana (30), ktorý v lete posilnil rady baranov. My sme sa ho rozhodli vyspovedať. Čo všetko o sebe prezradil?

Ilustračný obrázok k článku Fínsky brankár v službách baranov už stihol ochutnať i našu pálenku: Pozrite jeho reakciu po koštovke slivovice :)
Zdroj: TASR

Post brankárskej jednotky v sezóne 2014/2015 po Zaneovi Kalembovi zastal v tíme HC' 05 fínsky brankár so švédskymi koreňmi Miika Wiikman (30) s číslom 20. Uplynulú sezónu síce odštartoval až v tretej najvyššej fínskej lige, no následne sa prepracoval opäť do elitnej Liigy v drese tímu SaiPa Lappenranta a neskôr aj Jokeritu Helsinki. V minulosti chytával v najvyššej domácej súťaži pravidelne za Ilves, Lukko Rauma, majstrovskú sezónu zažil v Hämeenlinne. V zámorí sa presadil v AHL.

Problémom je jazyková bariéra

„Keď som dostal ponuku zo Slovenska, bol som trochu prekvapený, pretože tu v lige nemáte veľa fínskych či švédskych hráčov. Ale samozrejme, bol som šťastný, pretože som videl, že HC' 05 sa minulý rok darilo a myslím, že máme dobrú šancu vyhrať tento rok aj titul,“ povedal Miika, ktorý však priznal, že o slovenskej extralige toho veľa nevedel.

„Krajina je veľmi podobná ako v Česku alebo Maďarsku, kde som bol predtým. Slovensko ani nie je až tak ďaleko od môjho domova vo Fínsku, ale bolo ťažké opustiť moju rodinu a priateľov na čas, kým ma navštívia,“ pokračoval v rozprávaní.

Svoj tím si pochvaľuje. „Veľa hráčov výborne korčuľuje a majú dobré skúsenosti. Každý deň, čo som s nimi, ich spoznávam lepšie a lepšie,“ pochválil spoluhráčov, no priznal, že malým problémom je, že veľa slovenských hokejistov nevie rozprávať po anglicky.

„Tréningy sú tu veľmi podobné ako vo Fínsku, ale u nás je o niečo vyššie tempo a rýchlosť. Medzi našimi krajinami však nie sú až také veľké rozdiely. Jedlo je výborné, Banská Bystrica je krásne mesto,“ prezradil Miika. Ako doplnil, okrem rodiny a priateľov mu tu nič nechýba.

Slivovica sa mu zdala prisilná

Ako priznal, vyskúšal už aj nejaké tradičné slovenské jedlá a chutili mu. „Pil som aj slivovicu. Je veľmi silná a neviem, či ju mám rád,“ povedal s úsmevom mladý brankár.

„Páči sa mi centrum mesta s mnohými reštauráciami, a to, že všetko je tu lacné, v porovnaní s Fínskom. Apartmán, v ktorom bývam, je tiež veľmi pekný a ľudia v uliciach zase milí,“ pokračoval Miika so slovami, že najhoršie je asi to, že mnohí Slováci nevedia po anglicky. „Ale nevadí, učím sa slovenčinu,“ do­dal.

Nezabudol vyzdvihnúť ani krásu našich dievčat. A vychválil ju takpovediac do nebies. „Ženy máte určite nadpriemerne krásne. Nemôžem povedať, či sú najkrajšie na svete, ale určite od toho nie sú ďaleko. No ja som už ženatý,“ poznamenal.

„Veľa voľného času nemám, ale ak si nejaký nájdem, rád pozerám futbal, chodim sa poriadne najesť, alebo len tak relaxujem v obchodnom centre. V Banskej Bystrici je ešte mnoho miest, ktoré by som chcel vidieť,“ zakončil Miika a doplnil, že by sa rád vybral aj do hôr v okolí, ak mu ich niekto poukazuje.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM