Marcel Páleš Samospráva

Poníky v časoch krízy? Obec má prebytok 200 000 €, ide investovať do ihrísk

Obec Poniky zainvestuje do športového vyžitia mládeže aj najmladších obyvateľov. V auguste chce zo svojich prostriedkov vybudovať multifunkčné ihrisko aj revitalizovať jedno z troch detských ihrísk.

Ilustračný obrázok k článku Poníky v časoch krízy? Obec má prebytok 200 000 €, ide investovať do ihrísk
Zdroj: TASR

„Nakoľko sme neboli pri žiadostiach o dotácie úspešní, rozhodli sme sa vybudovať multifunkčné ihrisko z vlastných zdrojov, a to z prebytku hospodárenia za minulý rok. Tento prebytok bol vo výške 203 000 €,“ povedal prednosta obecného úradu Roman Mikušinec.

Začiatok aj koniec už v auguste

K multifunkčnému ihrisku sa už konalo aj verejné obstarávanie a z tohto procesu vyšla celková hodnota jeho realizácie vo výške 62 230 €. Mikušinec podotkol, že obec sa uchádzala o viacero grantov a dotačných schém, no ani v jednom dotačnom programe nespĺňala kritériá napriek tomu, že je v póloch rastu a v mnohých ohľadoch zastrešuje centrálne služby v rámci regiónu.

Výstavba multifunkčného ihriska by sa mala začať aj skončiť v auguste. Otvoriť a sprístupniť ho plánujú v prvý septembrový týždeň. Postavené bude v areáli školy tak, aby bolo nielen dostupné pre všetkých občanov, ale aj chránené. „Zároveň bude k dispozícii aj škole a žiakom, čo znamená, že zvýšime aj vybavenosť školy a umožníme žiakom športovať na plnohodnotnom a certifikovanom multifunkčnom ihrisku,“ dodal Mikušinec.

Multifunkčné využitie ihriska

Ihrisko by malo umožniť venovať sa viacerým športovým činnostiam ako futbalu, nohejbalu, volejbalu, basketbalu, tenisu či behu. V zimnom období by ho chceli zaľadniť a využiť tak na zimné športy ako korčuľovanie alebo hokej.

Aj revitalizácia detského ihriska by mala byť uskutočnená v priebehu augusta. Ihrisko sa nachádza priamo v Ponikoch a je podľa Mikušinca často využívané deťmi z materskej školy, obyvateľmi, ale aj návštevníkmi obce a ich deťmi. Ihrisko je určené predovšetkým pre deti od troch do 12 rokov. „V súčasnosti je v dosť dezolátnom stave. Mnohé hracie prvky sú poškodené a niektoré z nich museli byť z dôvodu poškodenia aj demontované,“ priblížil prednosta.

Oslovili 14 podnikateľských subjektov

Pokračoval, že pre revitalizáciu ihriska sa uskutočnil prieskum trhu, v rámci ktorého oslovili 14 podnikateľských subjektov. Výzva na predkladanie súťažných ponúk bola zverejnená aj na stránke obce. „Najlepšia a zhodou okolností aj najkrajšia ponuka bola vo výške 8340 €. Financovanie revitalizácie detského ihriska bude z vlastných zdrojov obce, a to z prebytkov hospodárenia z minulého roka,“ informoval Mikušinec.

V rámci revitalizácie budú dodané nové certifikované hracie a športové prvky pre deti od troch do 12 rokov. Pribudnú hojdačky, kolotoč či lezecká zostava. V obci sa nachádzajú tri detské ihriská. V Ponickej Lehôtke, Ponickej Hute a Ponikoch. Slúžia hlavne deťom od troch do 12 rokov. Vlani všetky čiastočne opravili, najmä ich oplotenie, ktoré bolo v zlom stave. V Ponickej Lehôtke a Ponickej Hute opravili aj vybavenie ihriska.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM