Jakub Forgács Kultúra

Filmy bystrických študentov zožali nevídaný úspech: Tlieskali im na Kysuciach aj v Srbsku

Ukázali sa v tom najlepšom svetle. Diela študentov banskobystrickej Akadémie umení ocenili na jednom z najstarších filmových festivalov na Slovensku, no neprehliadli ich ani za hranicami. Divákov si získali až v Srbsku.

Ilustračný obrázok k článku Filmy bystrických študentov zožali nevídaný úspech: Tlieskali im na Kysuciach aj v Srbsku
Foto: Jaroslav Dodok

Filmom študentov Akadémie umení (AU) v Banskej Bystrici v uplynulých dňoch tlieskali v Srbsku, ale aj na Kysuciach. Na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov, turizmu a ekológie SremFilmFest 2014, ktorý sa konal v srbskom meste Ruma, cez víkend rozdávali ceny. Tvorcovia na festival prihlásili 62 filmov z 35 krajín sveta. Medzi tými, ktoré postúpili do súťaže, boli aj dva filmy študentov AU.

Špeciálna cena poroty

„Režisér Martin Jurza sa prebojoval do súťažnej sekcie so svojím absolventským filmom Mercúň z roku 2012. Film bol mnohokrát ocenený na medzinárodných filmových festivaloch. Príbeh hlavného protagonistu Pavla Balla si získal divákov aj v Srbsku,“ informovala Mária Boďová z AU, Fakulty dramatických umení v Banskej Bystrici.

Ako uviedla, druhým dielom, ktoré sa dostalo do súťažnej sekcie, bol film mladého a nádejného tvorcu Stanka Králika. Rozpráva o skrachovaných komárňanských lodeniciach, poeticky zachytáva osud piatich protagonistov, ktorých životy poznačil pád lodeníc. Snímka zaujala aj porotu festivalu a jej tvorca si prináša domov špeciálnu cenu poroty.

Ocenenie mladého režiséra

Filmy študentov AU zaujali aj na 18. ročníku Etnofilmu v Čadci, ktorý je jedným z najstarších filmových festivalov na Slovensku a kde majú diváci šancu vidieť veľkú škálu filmov zo Slovenska i zahraničia. Medzinárodný filmový festival Etnofilm sa zameriava na filmy o etnológii, sociálnej a kultúrnej antropológii.

„V súťažnej sekcii sa ocitli až štyri naše študentské filmy. Jeden z nich si získal pozornosť študentskej poroty, ktorá bola zložená zo študentov stredných škôl z Čadce a Katedry etnológie a muzeológie Filozofickej fakulty UK Bratislava. Cenu získal film režiséra Pavla Višňovského Život je život. Porotu zaujal pre optimistický pohľad na jeseň života. Režisér si odniesol Cenu Kysuckej kultúrnej nadácie,“ dodala Boďová.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM