Jakub Forgács Kultúra

Filmové lahôdky na bystrickom amfíku. Letné kino láka na Masaryka aj T2 Trainspotting

Milovníci filmu si v júni rozhodne prídu na svoje. Premietanie pod holým nebom si užijú každý utorok. Pozrite si program!

Ilustračný obrázok k článku Filmové lahôdky na bystrickom amfíku. Letné kino láka na Masaryka aj T2 Trainspotting
3
Galéria
Foto: Martin Dubovský

Po úspešnom otvorení sezóny 2017 filmom E. T. Mimozemšťan nebude na banskobystrickom amfiteátri Paľa Bielika núdza o dobré filmy ani v júni. Návštevníčky a návštevníci sa môžu tešiť na pravidelné utorkové premietania filmov so začiatkom vždy o 21:30.

Premietanie filmu Masaryk (2016) sa kvôli nepriaznivému počasiu namiesto utorka uskutoční v náhradnom termíne 10. júna (sobota). Dramatický príbeh Jana Masaryka, veľvyslanca a československého ministra zahraničia, sa vracia do obdobia tesne pred druhou svetovou vojnou. Na pozadí historických udalostí sa odohráva napínavý životný príbeh jedného muža a jeho márneho boja o budúcnosť vlastnej krajiny. Výpravný film z roku 2016 o jeho búrlivom živote, ako aj o búrlivej dobe, v ktorej žil, získal 12 Českých levov a 8 ocenení Slnko v sieti.

13. júna uvedie Letné kino na amfiteátri príbeh amerického whistle-blowera, ktorý odhalil svetu aktivity amerických tajných služieb, vo filme Snowden (2016). Edward Snowden nechal za sebou pokojný rodinný život a ukážkovú kariéru v tajných službách a stal sa z neho vyhnanec na úteku. Je muž, ktorý odhalil šokujúce praktiky amerických informačných služieb, hrdinským whistleblowerom, alebo zradcom, ktorý si zaslúži najtvrdší trest?

O týždeň neskôr, 20. júna si filmom Hoří, má panenko! (1967) pripomenieme 85. narodeniny režiséra Miloša Formana, ktoré oslavoval tento rok vo februári. Posledný film scenáristického tímu Forman – Passer – Papoušek bol v roku 1968 zaradený do súťaže na festivale v Cannes a o rok neskôr (1969) nominovaný aj na Oscara. Modelový prieskum českého malomeštiactva vo vypuklom zrkadle zvýrazňujúcom krčmové vzťahy, prázdne hlavy, dlhé prsty a plytké svedomie, sa odohráva na pozadí hasičského bálu.

Júnové premietania uzavrieme 27. júna pokračovaním kultového Trainspottingu pod názvom T2 Trainspotting (2017). Hlavný hrdina Mark Renton sa vracia na jediné miesto, ktoré mu kedy bolo domovom. Čakajú tu naňho: Spud, Sick Boy a Begbie. Očakávajú ho aj ďalší starí známi: smútok, strata, radosť, pomsta, nenávisť, priateľstvo, láska, túžba, strach, výčitky, heroín, sebadeštrukcia a smrteľné nebezpečenstvo.

V OBRAZOCH: Letné kino na bystrickom amfiteátri
3
Galéria
Foto: Martin Dubovský
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM