Monika Földešiová Rôzne

Expert upokojuje ľudí: Dovolenky v Grécku sa báť netreba!

Veľká panika zasiahla všetkých dovolenky chtivých Slovákov, ktorí sa (nielen) tento rok rozhodli vycestovať do Grécka. Krajinu momentálne máta dlhová kríza a problémy s eurom, turistov zasa vlastná bezpečnosť. Odborníci však upozorňujú, že situácia

V našom prvom dovolenkovom špeciáli vám prinášame analýzu súčasnej situácie v krajine s najstaršou európskou históriou. Kým Grécko bolo kedysi ospevované pre nádherné pláže, belasé more a pohostinnosť domácich, posledné roky ho spájajú so štrajkami, zadĺženosťou a návratom k drachme.

Média problém nafúkli[/color][/si­ze]

Táto vnútropolitická situácia značne ovplyvnila aj turistov. Slovenských, českých, maďarských i nemecky hovoriacich. //„Všetci zostali unavení z nafúknutej medializácie súčasnej situácie v Grécku a prestali o ňom čo i len uvažovať. Oproti minulému roku nastal aj pokles všetkých turistov o 9 % , tých slovenských prišlo takmer o polovicu menej. Nebolo to však kvôli nejakému riziku, skôr zo znechutenosti turistov z večného riešenia dilemy ísť či neísť,“ //povedal pre našu sieť portálov Global24 Roman Berkeš, majiteľ cestovnej kancelárie Happy Travel.

Gréci nepôjdu sami proti sebe[/color][/size]

Momentálne zmietanie sa Grékov vo finančných problémoch a následné plánované štrajky a demonštrácie sa podľa viacerých overených zdrojov týkajú predovšetkým hlavného mesta Atén a Thessaloník (Solún). Grécke ostrovy a vnútrozemie je na 90–95% svojho HDP závislé na turizme.//** „Hádam nepôjdu grécki podnikatelia sami proti sebe. Nemajú preto dôvod robiť návštevníkom žiadne problémy ani ich nejako obmedzovať. Navyše, v Grécku sú mnohopočetné rodiny a vždy aspoň jeden jej člen robí v turizme. Už len zo súdržnosti sa do štrajkov nezapoja,“** //vysvetľuje ďalej grécku mentalitu a ponímanie turizmu Berkeš.

[blockquote]Je rozdiel medzi súkromným (turistickým) sektorom a verejným (štátnym). Ten verejný sa samozrejme turistov a návštevníkov Grécka žiadnym spôsobom nedotýka. Tí, čo štrajkujú napr. na letisku, si dávajú pozor, aby nestopli lietadlo s turistami – zväčša sa tak zameriavajú na štátnych činiteľov.[/bloc­kquote]

Objektívnych recenzií je málo[/color][/size]

Podľa viacerých majiteľov cestovných kancelárií na Slovensku, vrátane tých gréckych, ľudia málo recenzujú.//** „Na portáloch sa k situácii a k ich pobytu v Grécku vyjadrujú zväčša tí, ktorí majú chuť sa sťažovať. Pozitívnych reakcií je veľmi málo. Až keď sa niekoho priamo v našej kancelárii opýtame, či sa ich táto situácia v Grécku dotkla, tak len pokrútia hlavami, že absolútne nie,“** //vraví Berkeš.

Podľa jeho slov je pomer recenzií veľmi klamlivý.// **„Keby ste sa konkrétnych 10 ľudí opýtali, ako boli spokojní s dovolenkou v Grécku, 9 z nich si ju vychvália a len 1 sa posťažuje. Naopak pri písaných recenziách napíšu len 2 – jeden pozitívnu, druhí negatívnu, ale zvyšných osem návštevníkov Grécka sa neozve,“ **//vysvetľuje skreslený význam recenzií.

[blockquote]Napíšte nám svoje skúsenosti z Grécka. Či už v neskoršom období alebo v posledných rokoch. Aké máte zážitky a aké skúsenosti s Grékmi. Pocítili ste vy niekedy v tejto krajine niečo negatívne? Ozvite sa a darček vás určite neminie.[/bloc­kquote]

V ďalších dovolenkových špeciáloch sa budeme postupne venovať viacerým užitočným témam, napr. podľa čoho treba vyberať all inclusive službu a čo to vlastne znamená, alebo vám prezradíme 10 dôvodov, prečo sa Egypt stále oplatí.

[size=14][color=#990000]­Sledujte našu rubriku Leto 2012 aj naďalej, máme pre vás aj atraktívnu SÚŤAŽ o dovolenku v hodnote 1 200 eur! Pozri [link=http://www­.nitra24.sk/clan­ky?extend.139111_Let­na-sutaz:-Vyhraj-dovolenku-v-hodnote-1200-eur!]TU[/link][/co­lor][/size]

foto: sita

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM