Správy

Experimentálny projekt pre bystrických školákov. O histórii sa učia aj v Osvienčime

Vedomosti nenasávajú iba v škole. Bystrickí žiaci sa na poznávacích zájazdoch učia o histórii.

Ilustračný obrázok k článku Experimentálny projekt pre bystrických školákov. O histórii sa učia aj v Osvienčime
2
Galéria

História učiteľkou života. Tak znie názov experimentálneho projektu, do ktorého zapojilo Občianske združenie New Faces ôsmakov a deviatakov vybraných základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta. „Takmer 200 žiakov absolvuje od apríla do mája náučný jednodňový zájazd do poľského Krakova a Osvienčimu. Cieľ – prevencia žiakov v našom meste pred vstupom do skupín, ktoré vykazujú znaky extrémizmu a rasovej nenávisti,“ uviedla hovorkyňa primátora Zdenka Marhefková.

Na zájazde sa už zúčastnili žiaci zo ZŠ Sitnianska. V stredu, 18. apríla vycestuje do Poľska ZŠ Trieda SNP. Výletu sa dočkajú aj triedy zo ZŠ Ďumbierska a ZŠ J. Bakossa. Z každej školy vycestuje približne 45 žiakov.

„Práve žiaci ôsmych a deviatych ročníkov sa nachádzajú v období, keď si vyberajú stredné školy a je na nich, do akej partie rovesníkov sa začlenia. Verím, že prostredníctvom tohto projektu sa dozvedia čo najviac informácií a budú chránení pred vstupom do extrémistických skupín. Poznávacie zájazdy sú zaujímavou a pútavou formou, kde majú možnosť priamo na mieste konfrontovať svoje poznanie zo školy s realitou. Následne si budú môcť nové poznatky odkomunikovať priamo v Múzeu SNP s autoritami a odborníkmi na danú problematiku,“ hovorí primátor Ján Nosko.

Už samotný autobus funguje počas cesty ako tzv. pojazdná učebňa. Žiaci sa dozvedia zaujímavosti z obdobia 2. sv. vojny a života A. Hitlera. Pripravia sa tak na deň, ktorý strávia v teréne. Absolvujú prehliadku Osvienčimu a Brezinky a presunú sa do Krakova na náučnú prehliadku Starého mesta. Počas cesty späť im certifikovaný sprievodca a zároveň profesionálny pedagóg zaujímavým spôsobom približuje históriu a dáva do súvisu veci, ktoré zažili s aktuálnym spoločenským dianím.

„Zámerom je prevencia žiakov v našom meste pred vstupom do skupín, ktoré vykazujú extrémizmus a rasovú nenávisť. Každú skupinu sledujeme pred a po takomto zásahu. Experimentálne vyhodnocujeme, aká hlboká a aká trvácna je takáto prevencia žiakov. Na konci projektu plánujeme zorganizovať diskusiu v Múzeu SNP. Žiaci si pripravia tematický program a najlepšia trieda získa pre svoju školu diplom „Zdravý rozum“, ktorý im odovzdá primátor mesta,“ hovorí Vladimír Ivan z OZ New Faces.

Pozrite si v priloženej fotogalérii zábery z exkurzie!

V OBRAZOCH: Bystrickí školáci na návšteve Osvienčimu
2
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM