Monika Obrtalová Rôzne

Európsky týždeň mobility podporí aj SAŽP

Týždeň od 16.9. do 22.9. majú už obyvatelia mnohých európskych miest zapísaný vo svojom povedomí ako Európsky týždeň mobility. Podujatie sa koná od roku 2002 a jeho cieľom je poukázať na problém znečistenia miest dopravou a upriamiť pozornosť obyvate

Počet miest, ktoré sa do ETM zapájajú, sa v celoeurópskom meradle neustále zvyšuje. Na Slovensku je ich tento rok len päť, preto je potešiteľné, že sa k týmto mestám pridala aj Banská Bystrica. Organizátormi celej akcie sú Mesto Banská Bystrica, Občianska cykloiniciatíva a rezortná organizácia Ministerstva životného prostredia SR – Slovenská agentúra životného prostredia.

Pestrý a zaujímavý program, ktorí organizátori pripravili, sa nesie v duchu tohtoročnej ústrednej témy: Pohyb správnym smerom. Sprievodnými akciami sa pokúsili upriamiť pozornosť občanov mesta, v ktorom len 26% obyvateľstva pravidelne cestuje MHD, na využívanie prostriedkov hromadnej dopravy, bicyklov aj toho najlacnejšieho prostriedku mobility – vlastných nôh.

Prvý deň ETM bude venovaný cyklistom. Podporiť cyklistiku v meste je hlavným cieľom podujatia Cyklofest 2012, ktorý pripravila Občianska cykloiniciatíva. Slovenská agentúra životného prostredia (SAŽP) venuje účastníkom podujatia upomienkové predmety s logom SAŽP. Odborní pracovníci z Centra tvorby krajiny, environmentálnej výchovy a vzdelávania SAŽP pripravujú v rámci ETM osvetové aktivity v priestoroch agentúry.

V dňoch 17. – 18.9.2012 zabez­pečia pre 120 žiakov základných škôl z Banskej Bystrice premietanie filmov z videotéky medzinárodného festivalu Envirofilm, ktorý každoročne organizuje SAŽP. Výber filmov bude prispôsobený veku žiakov a učebným osnovám. Vyučujúci dostanú od SAŽP edukačné pomôcky využiteľné v procese výuky. Súčasťou osvetových aktivít bude zábavnou formou organizovaný vedomostný kvíz.

SAŽP participuje organizačne aj na podujatí Polícia deťom, na ktoré zabezpečuje účasť žiakov banskobystrických základných škôl. V rámci Európskeho týždňa mobility sa 21.9. odvezie cyklobusom 40 detí z detských domovov v Banskej Bystrici na Panskú kolibu, odkiaľ pôjdu ďalej pešo v sprievode turistického sprievodcu na Horský hotel Kráľova studňa. V cieli výletu im pracovníci Centra tvorby krajiny, environmentálnej výchovy a vzdelávania Slovenskej agentúry životného prostredia pripravia rozličné pohybové aktivity. Každý účastník výletu dostane na pamiatku CD Detektív v prírode, ktoré vydala SAŽP.

Záujem o cestovanie v MHD majú zvýšiť súťaže organizované v spolupráci so Slovenskou autobusovou dopravou Zvolen: Jazdi v MHD BB – kúp si lístok cez SMS – a vyhraj bicykel a Súťaž o najpútavejší poster z prostredia MHD. Obidve súťaže prebiehajú až do mája 2013, kedy budú vyhodnotené a odovzdané ceny výhercom počas konania ďalšieho ročníka medzinárodného filmového festivalu Envirofilm v Banskej Bystrici, organizovaného SAŽP. Vkladom SAŽP do úspešného priebehu ETM bola aj príprava propagačných letákov a plagátov celého podujatia.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM