Jakub Forgács Rôzne

Ešte ste neboli na dvoch kolesách v okolí Bystrice? Po tomto krásnom videu kupujete bicykel!

Nadšenci jazdy na dvoch kolesách majú jedinečnú príležitosť, zoznámiť sa s cyklotrasami v okolí Banskej Bystrice. Svetlo sveta uzrela druhá videovizitka zo série videí o bystrických cyklotrasách. Zachytáva najkrajšie zákutia okruhu Driekyňa.

Ilustračný obrázok k článku Ešte ste neboli na dvoch kolesách v okolí Bystrice? Po tomto krásnom videu kupujete bicykel!
Zdroj: Dnes24.sk

Banskobystrický mestský poslanec Jakub Gajdošík ešte na jeseň minulého roka avizoval vznik portálu www.cyklobb.sk. „Chceli sme cyklotrasy spropagovať ľuďom nielen z mesta, ale aj zo širšieho okolia,“ prezradil vtedy pre náš portál poslanec, ktorý začiatkom leta 2013 začal postupne dávať dokopy údaje a mapy. „Mapoval som základných 13 cyklotrás v dĺžke 294 km a ku každej som vytvoril bohatú fotogalériu. Väčšina z nich sa nachádza na severovýchod od Banskej Bystrice,“ dodal.

Krásy Driekyne zo sedadla bicykla

V rámci série videovizitiek majú teraz všetci nadšenci cyklistiky možnosť spoznať jednotlivé cyklotrasy v okolí nášho mesta. Tú prvú ste si na našom portáli mohli pozrieť už pred pár dňami. V druhom videu sa zoznámite s cyklookruhom Diekyňa, ktorý má 15 kilometrov a radí sa medzi stredne ťažké cyklotrasy. Vedie po asfalte, ale aj lesnej ceste a prejsť sa dá za jeden a pol hodiny. Video vám nielen priblíži najkrajšie zákutia spomínanej cyklotrasy, ale divákov osloví aj kvalitou spracovania.

Trasa sa začína pod vrchom Šupín – 1,5 kilometra od Slovenskej Ľupče a jej začiatok je umiestnený priamo na cyklotrase Banská Bystrica – Šalková – Slovenská Ľupča. Do východiskového bodu cyklotrasy v lokalite Driekyňa sa dostanete buď z Banskej Bystrice, po cykotrase vedenej cez mestskú časť Šalková smerom na Slovenskú Ľupču, alebo zo Slovenskej Ľupče, kde pri predajní kameniva odbočíte z hlavnej cesty doprava, prejdete cez železný most a pokračujete doprava cca. jeden kilometer po lesnej ceste. Na tomto mieste je umiestnený aj smerovník – Driekyňa.

Netreba zabudnúť na mapu

Podľa smerovníka pokračujete 1,5 kilometra po asfaltovej ceste, kde na križovatke odbočíte doľava. Cestou ktorá vedie doprava sa z okruhu vrátite. Po 600 metroch odbočíte doprava smerom k chatkovej oblasti, a pokračujete Bystrickou vrchovinou po lesnej ceste, ktorú v začiatkoch lemuje horská bystrina. Od začiatku jazdy mierne stúpate v dĺžke cca osem kilometrov. Na horizonte sa odbočením doľava pripojíte na lesnú cestu. Po 300 metroch na križovatke ciest odbočíte doprava na asfaltku, následne po 50 metroch odbočíte doľava a po 300 metroch zase doprava.

Od tohto miesta vás čaká šesť kilometrov takmer už iba klesanie, až do konca jazdy. Klesáte po zelenej turistickej značke cez lesík a lúky, až k osamotenému rodinnému domu, ktorý je umiestnený akoby v strede ničoho – Ratajová, Pôlč. Hneď za ním odbočíte doprava a po lesnej ceste s asi 200 metrov dlhým stúpaním, už následne len klesáte. V závere sa ešte napojíte na asfaltovú lesnú cestu, ktorou ste okruh začínali, a tá vás dovedie až do cieľa. Pozor, hoci je táto cyklotrasa oficiálne zapísaná v mapách ako cyklotrasa č. 5560, v teréne nie je vôbec značená. Preto sa odporúča zobrať si so sebou mapu, alebo aspoň tieto naše inštrukcie.

Zdroj, foto a video: Jakub Gajdošík, Cyklobb.sk

Videovizitka: Banskobystrická cyklotrasa č. 4 Driekyňa - okruh
14
Galéria
Videovizitka: Banskobystrická cyklotrasa č. 4 Driekyňa - okruh
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM