Jakub Forgács Rôzne

Erotické podniky, kolkárne aj niekoľko kúpeľov... Medzi vojnami sme v Bystrici zažili nebývalý rozkvet

Doba, ktorú si už pamätá len málokto. V období medzi vojnami bola Banská Bystrica vyhľadávanou nielen pre čarokrásnu prírodu. Mohli za to udržiavané domy a ulice, vydláždené chodníky a cesty a tiež široká škála ponúkaných služieb. Čo všetko sa dalo zažiť pod Urpínom?

Ilustračný obrázok k článku Erotické podniky, kolkárne aj niekoľko kúpeľov... Medzi vojnami sme v Bystrici zažili nebývalý rozkvet
13
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum

V medzivojnovom období zaznamenala Banská Bystrica relatívne rýchly vzostup životnej úrovne väčšiny obyvateľov, ktorý sa odzrkadlil aj na pomerne širokej palete služieb, ponúkaných a poskytovaných nielen Bystričanom, ale i návštevníkom mesta. V Banskej Bystrici existovalo niekoľko desiatok prevažne „malých“ živnostníkov (tzv. rodinných firiem), ktoré pôsobili najmä v obchodnej sfére, no poskytovali tiež bohatý sortiment rôznych služieb, ktoré dnes nazývame turizmom, resp. cestovným ruchom.

Rozvoj a rozkvet

Naše mesto bolo vyhľadávaným cieľom nielen pre čarokrásnu okolitú prírodu, ale aj ako urbanistický celok, ktorý pôsobil veľmi dobrým estetickým dojmom. Domy, ulice a všetky verejné priestranstvá boli starostlivo udržiavané, cesty a chodníky boli vydláždené, resp. vyasfaltované, čo v tých časoch v iných slovenských mestách nebolo až takou samozrejmosťou. Nemalú zásluhu na tomto stave mal aj prístup vtedajšieho mestského magistrátu. Takmer legendárnym sa stal starosta (neskôr vládny komisár) Michal Samuhel, za ktorého pôsobenia zaznamenala Banská Bystrica nebývalý rozvoj a rozkvet.

Michal Samuhel stál na čele magistrátu od 1. mája 1932 do 15. mája 1944 (s malou prestávkou medzi 1. augustom a 6. októbrom 1938, keď post starostu zastával Viliam Paulíny). Z tohto obdobia sa zachovalo aj mnoho záznamov, zväčša na zadných stranách dobových pohľadníc, v ktorých pisatelia – návštevníci Banskej Bystrice nešetria slovami chvály a takmer jednohlasne „ospevujú“ vtedajšie pomery a atmosféru mesta. Vyzdvihujú tiež úroveň služieb a v neposlednom rade aj pohostinnosť jeho obyvateľov.

V Banskobystrickom archíve sa nachádza niekoľko dokumentov, z ktorých si dnes môžeme urobiť lepšiu predstavu o službách aj ich cenových reláciách. Návštevníci mesta mali už začiatkom 20. rokov k dispozícii vyše 64 reštauračných a stravovacích zariadení (poznámka: v roku 1920 mala Banská Bystrica len 10 689 obyvateľov). Existovalo tu tiež viacero hotelov: Freiwirth (neskorší Wágner) na Hlavnom námestí, Tatra a Slávia oproti niekdajšej Hlavnej stanici („k nádražiu“). Do konca 20. rokov fungoval hotel Rak, od roku 1925 Y.M.C.A. a od roku 1929 Národný dom. Ubyto-vanie poskytovali aj mnohí Bystričania v súkromí.

Kúpele aj erotické služby

Návštevníkom i domácim slúžilo na športové vyžitie a relax viacero tenisových kurtov, plavární, kolkární, jazdiareň… Na území mesta bolo v prevádzke troje, resp. štvoro kúpeľov: Na Štiavničkách (od 18. storočia), nad Mestským parkom (od roku 1874), Parné a vaňové kúpele pri Malej stanici (od roku 1905), ktorých súčasťou bol aj „biograf“ a tiež tzv. Kráľovský kúpeľ v Kráľovej (pozn.: obec k 1.6.1964 pri­členili k Banskej Bystrici), ktorý stál v miestach ešte donedávna fungujúcich kasární. Pre verejnosť boli k dispozícii tiež dva plavecké bazény: Na Pasienkoch – „Pod rybou“ (od roku 1875), ktorý mesto v roku 1893 „prepustilo“ pre potreby výcviku vojska (odvtedy sa ujalo pomenovanie vojenská plaváreň) a „Sokolská plaviareň“ pod Urpínom (od roku 1931).

Viacero súkromných autodopravcov ponúkalo návštevníkom mesta „výletné cesty“ do blízkeho i vzdialenejšieho okolia: Korytnica, Brusno, Banská Štiavnica, Kremnica, no tiež Vysoké Tatry, Piešťany, Budapešť, Blatenské jazero.

V meste pôsobila aj takmer desiatka podnikov poskytujúcich tzv. erotické služby: „Pod zeleným stromom“ – pri Mestskom parku, tzv. Horný a Dolný „kupleraj“ v Mäsiarskej a Hronskej ulici. Na Hlavnom námestí patrili medzi „lepšie – nóbl“ podniky Šestka a Sedmička, v ktorých ponúkali aj služby tohto druhu, patriace však svojou úrovňou a diskrétnosťou do vyššej cenovej skupiny.

Banská Bystrica poskytovala oveľa širší sortiment služieb, aký je možné spomenúť na takom malom priestore. Mnohí naši starší spoluobčania, ktorí boli ešte svedkami tejto doby, v dobrom a s neskrývanou nostalgiou spomínajú na zašlé časy, ktorým sa dnes mesto po mnohých stránkach snaží len priblížiť.

Pozrite si v priloženej fotogalérii aj historické foto Bystrice spred roku 1945!

Čítajte tiež:

Keď baníctvo v Bystrici nahradil priemysel. Meštiansky cukrovar aj celožupná poisťovňa v meste

V hostincoch do signálu zvona aj zakázaný hazard…Ako sa pred stovkami rokov bavili Bystričania?

Poplatky za zvery z pod cecka aj od ťarchy pešiakov… Pozrite, za čo všetko sa kedysi na bystrickom trhu vyberali peniaze

Aj k takýmto pikoškám došlo na bystrickom trhu: Predaj zlého masla i falošné mince v obehu

Návrat do slávnej histórie Bystrice: Keď pod Urpínom vyrástol naj skokanský mostík v Československu!

Zdroj: Ján Baláž / Permon.eu

Historické FOTO Banskej Bystrice spred roku 1945
13
Galéria
Zdroj: Stredoslovenské múzeum
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM