Jakub Forgács Správy

Epidemický výskyt salmonelózy: Potvrdená už u ôsmich pacientov, hygienici v bystrickej výrobni jedál!

Nepríjemné zistenie epidemiológov o salmonelóze v Banskej Bystrici. Po konzumácii donáškového jedla skončili pacientky s hnačkami v nemocnici. Neskôr však pribudli ďalšie prípady!

Ilustračný obrázok k článku Epidemický výskyt salmonelózy: Potvrdená už u ôsmich pacientov, hygienici v bystrickej výrobni jedál!
Zdroj: TASR

„Po konzume donáškového jedla na pracovisko boli v 15. kalendárnom týždni, v pondelok, Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ – odbor epidemiológie) hlásené z infekčného oddelenia Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici tri prípady hnačkového ochorenia u prijatých pacientok,“ uviedla hovorkyňa RÚVZ Mária Tolanyová.

„Tie pri vyšetrovaní epidemiologickej anamnézy udali konzum donáškového jedla na pracovisko. Pri ďalšom šetrení odborníci zistili, že od pondelka vzrástol počet ochorení na 17 prípadov. Konzumenti donáškovej stravy si 7. apríla objednali z ponuky pizzu so šalátom ako prílohu a 8. apríla Fitness menu,“ pokračovala hovorkyňa.

Podľa jej slov je v súčasnosti sedem hospitalizovaných. „Ihneď 11. apríla vykonali pracovníci oddelenia hygieny výživy banskobystrického RÚVZ šetrenie v inkriminovanej výrobni jedál. Boli odobraté niektoré polotovary (mnohé zo dňa 8. apríla už neboli dostupné) a urobili stery z prostredia výrobne, ktoré nasvedčovali kontaminácii prostredia,“ povedala Tolnayová s tým, že v laboratórnom vyšetrovaní sa pokračuje.

Podľa jej slov bola výrobňa po obdržaní prvých výsledkov sterov z prostredia v stredu uzatvorená. Bola nariadená dezinfekcia, dekontaminácia prostredia, bakteriologické vyšetrenie všetkých pracovníkov, podieľajúcich sa na výrobe potravín na prítomnosť salmonel v stolici a tiež následná kontrola účinnosti dekontaminácie.

„Z predbežných výsledkov od chorých pacientov je vo ôsmich prípadoch potvrdená Salmonella Enteritidis, v piatich prípadoch je výskyt tohto ochorenia vysoko pravdepodný a ich kultivačné vyšetrovanie je pred ukončením (výsledky zatiaľ nie sú k dispozícii),“ dodala Tolanyová s tým, že ambulantne boli ošetrení a práceneschopní, v domácom prostredí je 10 pacientov. Pracovníci RÚVZ budú zisťovať výsledky ich laboratórnych vyšetrení u ošetrujúcich lekárov. V epidemiologickom šetrení sa pokračuje.

Čítajte tiež:

Prekonal vážnu operáciu nádoru, teraz chce pomôcť… Vstupná hala Rooseveltky ožije farbami

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM