Jakub Forgács Správy

Epidémia kliešťovej encefalitídy v bystrickom okrese. Traja pacienti s ťažkým priebehom choroby!

Zdravotníci na nohách! V bystrickom okrese hlásia epidémiu kliešťovej encefalitídy. Na možnom mieste nákazy sa už vykonáva vyšetrovanie. Nejde však o jedinú epidémiu!

Ilustračný obrázok k článku Epidémia kliešťovej encefalitídy v bystrickom okrese. Traja pacienti s ťažkým priebehom choroby!
Zdroj: TASR

„Regionálny úrad verejného zdravotníctva Banská Bystrica hlási epidemický výskyt kliešťovej encefalitídy u dospelých osôb v okrese Banská Bystrica. Do dnešného dňa bolo celkom hlásených osem prípadov. V štyroch prípadoch bol zistený spoločný faktor prenosu nákazy, a to konzum ovčieho syra zo salaša z Banskobystrického okresu, kde bola zakázaná výroba a predaj výrobkov,“ uviedla Mária Tolnayová, hovorkyňa RÚVZ Banská Bystrica

„Na salaši sa uskutočňuje vyšetrovanie mlieka aj oviec v spolupráci s Regionálnou veterinárnou a potravinovou správou Banská Bystrica. Ďalší štyri pacienti majú v anamnéze jeden krát zaklieštenie a tri krát konzum rôznych salašníckych výrobkov z rôznych zdrojov. Sedem pacientov bolo hospitalizovaných, traja z nich s ťažkým klinickým priebehom ochorenia,“ pokračovala hovorkyňa so slovami, že v epidemickom vyšetrovaní sa pokračuje.

„V rámci hygienicko – epidemiologickej situácie v Banskobystrickom kraji hlási RÚVZ Banská Bystrica aj epidémiu gastroenteritíd u šiestich dospelých osôb, ktorí konzumovali stravu v spoločnej reštaurácii v meste Banskej Bystrica,“ spomenula hovorkyňa s tým, že jeden pacient bol hospitalizovaný.

„V etiológii (pôvod ochorenia) sa jeden krát potvrdil Norwalk vírus, štyri krát bolo kultivačné vyšetrenie negatívne a jeden pacient nebol vyšetrený, lebo nenavštívil lekára,“ dodala Tolnayová a podotkla, že v reštauračnom zariadení bol zabezpečený výkon štátneho zdravotného dozoru a vykonané aj potrebné epidemiologické opatrenia.

Čítajte tiež:

Podvodník vylákal od Bystričana tisíce eur. Aký podraz vymyslel na dôchodcu (86)?

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM