Monika Obrtalová Rôzne

Envirofilm už odštartoval. Na toto sa tešte...

Najlepšie snímky s tématikou životného prostredia opäť raz budú môcť vidieť diváci aj v Banskej Bystrici a vo Zvolene. Pod Urpínom v pondelok odštartoval už 18.ročník Envirofilmu. Ten si tento rok posvieti najmä na problematiku enviromentálnych záťaž

V banskobystrickej historickej radnici slávnostne otvorili 18. ročník Medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm 2012, ktorý sa koná v ôsmich slovenských mestách do 19. mája. Podľa manažérky festivalu Dagmar Rajčanovej je každý ročník niečím iný, pokiaľ ide o obsahové zameranie sprievodných podujatí.

Nový rekord[/size][/co­lor]

„Tohto roku sme sa zamerali na tému environmentálne záťaže – SR prijala nový zákon minulý rok – takže všetci dúfame, odborníci i laici, že v tejto oblasti sa bude ďalej pokračovať tak, aby sme nezanechali ďalšej svojej generácii aj takéto problémy, ako riešenie odpadov,“ konštatovala.

[blockquote]Tento rok prišiel organizátorom rekordný počet snímok. Filmári z viac ako 30 krajín sveta prihlásili do súťaže 179 filmov. Slovensko sa zapojilo s 31 snímkami. Do hlavnej súťaže bolo nominovaných 57 dokumentov. Medzinárodná filmová porota rozhodla o udelení 19 cien. Detská porota zasadne počas festivalu, a to v stredu 16. mája. [/blockquote] Štátny tajomník rezortu životného prostredia Ján Ilavský, ktorý sa tiež zúčastnil otvorenia festivalu, si myslí, že je veľmi dôležité, aby ľudia dostali čo najviac informácií o eko problémoch. „Pretože si, vlastne, ničíme to základné, kde človek musí žiť. Takže šíriť informácie o krásach alebo problémoch, ktoré v životnom prostredí sú, je veľmi dôležité predovšetkým mladým ľuďom.“

Debaty aj akcie pre deti[/size][/color]

Akciu ako už býva zvykom aj tentoraz obohacujú sprievodné podujatia vo všetkých festivalových mestách. Návštevníkov čakajú besedy, stretnutia so zaujímavými ľuďmi, výstavy aj podujatia pre deti. „Máme zaujímavých hostí od prvého festivalového dňa. Hneď prvý deň príde pani Oľga Slivková, manželka prvého slovenského dokumentaristu Martina Slivku. Premietneme dokumentárny film o ňom, jeho práci, jeho významnom postavení pre slovenskú kinematografiu,“ povedala Rajčanová.

Hosťom festivalu bude tento rok v Banskej Bystrici aj prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella a astronóm Pavol Rapavý, ktorý sa venuje svetelnému znečisteniu. V Múzeu SNP je pripravená beseda so špecialistom pre environmentálne zločiny z Generálnej prokuratúry Ladislavom Hannikerom. Tradične podľa Rajčanovej nesmie chýbať v Banskej Bystrici ani slovenský dokumentarista Pavol Barabáš, ktorý bude rozprávať o filme Pygmejovia – deti džungle. Envirofilm ukončí prehliadka ocenených filmov v sobotu 19. mája v kinosále Múzea SNP v Banskej Bystrici.

bystrica24.sk/tasr

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM