Monika Obrtalová Rôzne

E-3 Sentry si budete môcť pozrieť aj zvnútra

Aj do útrob lietadla E-3 Sentry AWACS s typickou kruhovou anténou na trupe, môžu nahliadnuť návštevníci Medzinárodných leteckých dňoch SIAF 2011, ktoré sa uskutočnia od 27. do 28. augusta na Letisku Sliač.

Lietajúce stredisko včasnej výstrahy a riadenia umiestnené v upravenom Boeingu 707, ktoré umožňuje zhodnotenie situácie vo vzduchu až do okruhu 300 km a zároveň riadenie letovej prevádzky, bolo nasadené počas uplynulých 30 rokov vo viacerých vojenských operáciách po celom svete. Toto lietadlo budú môcť návštevníci vidieť na Slovensku vôbec prvý raz. Vidieť ho môžu nielen na ploche letiska, ale môžu do neho aj vstúpiť a obdivovať jeho zariadenie a techniku.

NATO má tieto lietadlá registrované v Luxembursku, slúžia však na základni Geilenkirchen AB v Nemecku a zaradené sú v rámci jednotky nazvanej NATO Airborne Early Warning Force (NAEWF). Lietadlá so systémom AWACS boli nasadené napríklad počas vojny Irak/Irán v roku 1980 v rámci operácie, v decembri 1989 pôsobili jednotlivé lietadlá 552 krídla v Paname, v auguste 1990 po útoku Iraku na Kuvajt pôsobili v prevej etape vojny v Perzskom zálive, v októbri 1992 kontrolovali E-3 členských krajín NATO dodržiavanie bezletovej zóny v Bosne z vzdušného priestoru nad Maďarskom, v marci 1999 sa zapojili do operácie proti Srbsku, lietadlá E-3 USAF a RAF lietajú od októbra 2001 nad Afganistanom.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM