Jakub Forgács Samospráva

Dusno na zastupiteľstve: Vystupňované emócie spustili prestrelku medzi rodičmi a primátorom!

Zrušenie dvoch bystrických škôl vyústilo do napätej slovnej prestrelky. Rodičia detí neskrývali rozhorčenie, čo dali jasne najavo aj primátorovi. Stále ešte dúfajú, že dôjde k zvratu, a preto sa chcú obrátiť aj na ministerstvo školstva.

Ilustračný obrázok k článku Dusno na zastupiteľstve: Vystupňované emócie spustili prestrelku medzi rodičmi a primátorom!
Foto: Marcel Páleš / Zdroj: Dnes24.sk

Dusno sa dalo doslova krájať. Na rokovanie banskobystrických mestských poslancov si to namierili aj rodičia. Tí svoje rozhorčenie nad rušením dvoch škôl – Základnej školy Bakossa a ZŠ Hronská – ani neskrývali. Emócie napokon vyústili až do slovnej prestrelky medzi nimi a hlavou mesta.

Rodičia so sebou na zasadnutie zastupiteľstva doniesli aj petíciu s 1 600 podpismi, tú však poslanci zobrali len na vedomie. Mesto chce peniaze, ktoré sa ušetria nepríjemnými škrtmi, vraziť podľa slov primátora do škôl, ktoré nezaniknú.

„Ušetrené finančné zdroje chceme smerovať na obnovu siedmich ZŠ v meste, na ktorých v lete vymeníme okná. Tri školy sú už po rekonštrukcii. Naším cieľom je mať desať škôl opravených, a nie ich mať dvanásť nezrekonštruo­vaných,“ reagoval primátor a hájil postoj mesta. Ako dodal, osobne mu je to ľúto, ale situáciu musia riešiť komplexne. Ľúto mu je aj zamestnancov škôl, pretože niektorí prídu o prácu.

Podľa neho v diskusii nezazneli žiadne nové argumenty, ktoré by mohli zmeniť toto rozhodnutie. „Teraz musia právnici posúdiť, či je relevantná petícia, bez ohľadu na to, koľko ľudí ju podpísalo, voči právoplatnému uzneseniu mestského zastupiteľstva,“ priblížil Gogola. Obavy rodičov, že ich deti najbližšie školy v meste neprijmú, označil za neopodstatnené. „Kapacita mestských škôl je nenaplnená,“ dodal primátor. Na rokovaní mestských poslancov sa nečakane objavil aj predseda Banskobystrického samosprávneho kraja Marian Kotleba, ktorý prišiel podporiť rodičov a plánoval aj vystúpiť. Avšak do konca rokovania poslancov zostať nemohol, ako dodal, musel ísť do Lučenca.

Ľudia boli z minulotýždňového rozhodnutia poslancov rozhorčení. „Tri dni sme to rozdýchavali. To je totálna arogancia moci. Veď vy ste zrušili školu, ktorú navštevuje 400 detí – 250 je v štátnej škole a 150 detí v súkromnej škole,“ odznelo na zasadnutí zastupiteľstva v súvislosti so ZŠ Jána Bakossa.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM