Jakub Forgács Rôzne

Dušičky na bystrických cintorínoch: Prípravy sú v plnom prúde, tomuto sa určite vyvarujte

Dušičky už doslova klopú na dvere a pri tejto príležitosti sa cintoríny v meste naplnia návštevníkmi, ktorí prídu spomínať na svojich zosnulých blízkych. Na nápor návštevníkov sa preto pripravujú čistením a úpravami. Tešiť sa môžete aj na trh, no treba si dať bacha na úradovanie zlodejov.

Ilustračný obrázok k článku Dušičky na bystrických cintorínoch: Prípravy sú v plnom prúde, tomuto sa určite vyvarujte
Zdroj: TASR

„Na Dušičky nechystáme na banskobystrických cintorínoch žiadne zvláštne opatrenia. Počas októbra sú na Rímskokatolíckom cintoríne na Námestí Štefana Moysesa pracovníci, ktorí odpratávajú pokosenú trávu, hrabú lístie, ktoré postupne opadáva, odpratávajú nadrozmerný odpad po kamenároch, ktorí nám veselo robia čierne skládky po cintoríne,“ povedal vedúci správy cintorínov a krematória Pavol Bielik, podľa ktorého sa tak deje najmä v tomto preddušičkovom období, keď dorábajú posledné zákazky.

Bez cigariet a psov

Ako pokračoval, všetky banskobystrické cintoríny sú otvorené počas 24 hodín. “Každý cintorín má prevádzkový poriadok a tie najväčšie ich majú vyvesené na tabuliach. Tam sa každý návštevník dozvie, ako sa má správať. Vstup na cintoríny v nočných hodinách nie je obvyklý. V noci tam chodia iba tí, ktorí majú nekalé úmysly,“ uviedol Bielik.

“Do pozornosti dávam, že na cintoríne je zakázané fajčiť, pohyb detí do 10 rokov je povolený len v sprievode dospelej osoby, platí tam zákaz vodenia psov, opatrné narábanie s otvoreným ohňom,“ spomenul Bielik s tým, že pálenie sviečok je možné len na vyhradených miestach.

Varovanie pred zlodejmi

Počas tohto obdobia zvýšenej návštevnosti sa podľa jeho slov očakáva od návštevníkov ohľaduplné a pietne správanie. „Pozor by si mali dávať na zlodejov, najmä vreckových. A tiež na autá, ktoré sú odparkované v okolí cintorínov, najmä v centre mesta,“ dodal Bielik.

Pre návštevníkov bude pripravený aj príležitostný trh „Pamiatka zosnulých“, ktorý sa v Banskej Bystrici opäť rozprestrie na Námestí Štefana Moysesa. Stane sa tak v dňoch 28. októbra až 2. novembra. Aj tento rok na ňom nájdete kahance, sviečky, či vence.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM