Monika Obrtalová Rôzne

Druhá majová nedeľa patrí Dňu matiek

Deň matiek patrí k tradičným sviatkom, ktorého korene siahajú až do obdobia antiky. Oslavujú ho takmer na celom svete a ani u nás nie je výnimkou obdarovať v tento deň mamu, starú mamu či krstnú mamu symbolickým kvietkom, perníkovým srdcom či inou sl

Ženu oslavovali už v starovekom Grécku ako darkyňu života na počesť matky všetkých bohov – Bohyne Rhey. V Anglicku začali predchodcu Dňa matiek, v tom čase označovaný ako Mothering Sunday, oslavovať v 16. storočí. V novodobej histórii ľudstva sa Deň matiek dostal do širšieho povedomia približne koncom 19. storočia. Deň matiek bol v USA vyhlásený za národný sviatok počas vlády amerického prezidenta Woodrowa Wilsona. Československo začalo s oslavou Dňa matiek v roku 1923. Údajne sa o presadenie sviatku postarala dcéra prezidenta Tomáša Garriguea Masaryka. V 50-tych rokoch Deň matiek nahradil marcový Medzinárodný deň žien. Tradíciu obnovili po revolúcii v roku 1989. Od roku 1993 sa na Slovensku oslavujú obidva sviatky. Medzinárodný deň žien sa oslavuje 8. marca, Deň matiek vychádza na druhú májovú nedeľu.

Deň matiek sa v krajinách ako Veľká Británia, Kanada, Austrália a USA oslavuje približne rovnakým spôsobom. V tento deň pre mamičky ich rodiny väčšinou pripravia malú slávnosť, ktorej súčasťou je slávnostný obed, ženy zvyknú od svojich partnerov a detí dostávať aj malý darček. Podobne je to aj v západnej a strednej Európe. Nie všetky krajiny si Deň matiek pripomínajú v druhú májovú nedeľu. V susednom Poľsku je to až 26. mája, v Maďarsku zasa prvá májová nedeľa. Na Ukrajine, Srbsku, Bosne a Hercegovine a iných štátoch tento významný deň vychádza na 8. marca. V marci oslavuje aj väčšina arabských štátov. V Rusku si sviatok matiek pripomínajú poslednú novembrovú nedeľu, v Indonézii dokonca až 22. decembra. V Južnej Kórey tamojší obyvatelia oslavujú 8. mája jeden spoločný deň venovaný obom rodičom.

Zdroj: webnoviny Foto: internet

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM