Jakub Forgács Rôzne

Drsní muži zachraňujú bábätká: Bystricou prejde spanilá jazda motorkárov

Poďme sa starať, aby Hniezda záchrany zostali prázdne. To je motto občianskeho združenia Šanca pre nechcených, ktoré prichádza s unikátnym projektom spanilej jazdy motorkárov, ktorá neminie ani naše mesto.

Ilustračný obrázok k článku Drsní muži zachraňujú bábätká: Bystricou prejde spanilá jazda motorkárov
Foto: Slávka Kellová

V utorok drsní muži s dobrým srdcom – motorkári z HOG chapter z Prešova úspešne odštartovali Spanilú jazdu – kampaň na podporu nechcených detí a ich návratu do rodín. Autorka Hniezd záchrany a prezidentka občianskeho združenia Šanca pre nechcených Anna Ghannamová uviedla: „Sme radi, že nás prišlo podporiť tak veľa ľudí. Je vidno, že im osudy detí a ich matiek nie sú ľahostajné. Verím, že kampaň bude úspešná“. Na úvodnom evente sa zúčastnila aj speváčka Katka Knechtová, ktorá na seba prevzala úlohu sudičky a jej pieseň Záchranná sieť je hymnou projektu.

Spanilá jazda Bystricou

V piatok pokračuje Spanilá jazda na strednom Slovensku. Motorkári ju odštartujú pri Hniezde záchrany v areáli Fakultnej nemocnice s poliklinikou Žilina, potom pokračujú do Dolného Kubína, Ružomberka a deň ukončia o 16:30 vo Fakultnej nemocnici s poliklinikou F. D. Roosevelta v Banskej Bystrici. V každom meste sa vymenia informačné tabuľky na hniezdach.

Kúpením trička pomôžete

Zakladateľom Nadácie Dobré zo Slovenska a súčasne jedným z drsných motorkárov je Miroslav Hruška, patrónkou Nadácie je speváčka Katka Knechtová. Cieľom kampane je tiež vyzbierať financie na prevádzku non-stop linky, ktorá stojí 700 EUR mesačne, čo je 8 400 EUR ročne. Ide o náklady nielen na telefón, ale aj na dvoch odborníkov, ktorí sa pri non-stop linke striedajú. Záujemcovi na jej prevádzku môžu on-line prostredníctvom darovacieho vidgetu na www.hniezdozachrany.sk prípadne kúpou špeciálneho trička, ktoré sa bude predávať na spanilých jazdách, ale aj cez internet.

Zachránili kopec novorodencov

Hniezda záchrany – verejné schránky na záchranu nechcených detí už 10 rokov zachraňujú životy bábätkám na Slovensku. Od ich vzniku výrazne klesol počet nájdených mŕtvych novorodencov – z 10 na v priemere 2 ročne. Hlavným cieľom občianskeho združenia Šanca pre nechcených však je preventívne pôsobiť na matky, aby nemuseli krízovú situáciu riešiť takýmto krajným spôsobom.

A tak je už 9 rokov súčasťou projektu aj telefonická non-stop Linka Hniezda záchrany, vďaka ktorej sa matky v núdzi vedia skontaktovať s odborníkmi. Tí im poskytnú informácie nielen o tom, ako a kde môžu dieťa odložiť do Hniezda a zachrániť mu tak život. Viaceré z nich presvedčili, aby si dieťa nechali, napriek tomu, že ho nechceli a pokiaľ je ich jediným dôvodom na vzdanie sa dieťaťa to, že sú v zlej sociálnej situácii a nemajú kde bývať, poskytnú im informácie o útulkoch Náruč záchrany, kde ich občianske združenie môže umiestniť a pomôcť im tak naštartovať nový život. Spanilú jazdu združenie organizuje v spolupráci s Nadáciou Dobré zo Slovenska, ktoré výmenu informačných tabuliek na Hniezdach záchrany finančne podporilo.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM