Prokop Slováček Rôzne

Drony sú lietajúce roboty budúcnosti. Čo všetko už dokážu?

Kam nemôže človek, pošle namiesto seba dron alebo kopteru. Čo všetko dokážu vrtuľové stroje na diaľkové ovládanie a dajú sa zneužiť?

Ilustračný obrázok k článku Drony sú lietajúce roboty budúcnosti. Čo všetko už dokážu?
Zdroj: Facebook

Najprv slúžili len armáde, teraz je z nich doslova komerčná zábava. Profesionálne sa však využívajú na vytváranie fotografií, nakrúcanie videí a mnoho ďalších aktivít.

Čo všetko už dokážu, na čo ich zneužívajú a aká je ich budúcnosť? O dronoch a multikopterách sme sa rozprávali s odborníkom Miroslavom Fránikom zo spoločnosti Skywalkers.

Čo to vlastne dron je?

Pojem je prevzatý z armády. Malo by to byť čosi ako umelá inteligencia, schopný autonómneho letu. To, čím sa teraz u nás lieta sú koptery – 4, 6 a 8 rotorové. Tieto sú najbežnejšie a komerčne dostupné. Potom ešte existujú aj profesionálnejšie stroje, ktoré majú napríklad 12 alebo 16 rotorov. Pojem dron by sa mal používať až v prípade, ak sa jedná o dopredu naprogramovaný let. Ale to ľudia bežne nevyužívajú, lietajú manuálne.

Na aké zaujímavé účely sa vo svete drony využívajú?

Napríklad dron, ktorý nesie v podvese letecký laserový skener, za zhruba 200 tisíc eur. Ten na milimeter presne mapuje terén. Dron sa používa aj na prenášanie pošty a môže niesť aj policajný radar. Taký už máme vo vývoji aj my.

Akú predpokladáte budúcnosť takýchto strojov?

Budú sa využívať na všetky druhy výškových prác, presné geodetické zameriavanie, mapovanie veľkých plôch s obrovskou presnosťou a rozlíšením, 3D modelovanie budov, skenovanie tepelných mostov budov… Napríklad u nás máme vo vývoji dron s robotickými rukami, ktoré ovláda človek zo zeme, akoby používal svoje vlastné. Čiže manipulácia s predmetmi vo výške bude bezpečnejšia, minimálne tam hore nemusí liezť človek.

PREČÍTAJTE SI AJ: Poštárov nahradia drony, na rande vás odvezie auto bez šoféra. Ktorým profesiam zvoní umieráčik?

Ktoré povolania by mohli drony nahradiť?

Nehovoril by som o konkrétnych povolaniach. Skôr ide o vykonanie nejakej práce, ktorú teraz nevieme zabezpečiť inak, ako dronom. V podstate vzniklo nové technické odvetvie, ktoré sa bude rozvíjať.

A čo pašovanie drog?

Nie je to už žiadna novinka, že pašeráci využívajú aj takéto možnosti. Čisto teoreticky, vhodná koptera preletí autonómne od vzletu až po pristátie cca 4 km a môže viezť okolo 4 kg tovaru. Na oboch koncoch trasy môže byť človek, čo vymení batériu a pošle dron naspäť, alebo na iné miesto.

Sledovanie hraníc? Čo takéto využitie?

Tu sa využívajú tzv. autonómne UAV lietadlá, ale vlastne aj toto sú drony. Nesú napríklad špeciálnu optiku, ktorou je možné prečítať ciferník z náramkových hodiniek z výšky niekoľko sto metrov. Alebo termokamery. Ale toto je už vojenská technika a podľa našich informácií, ju máme aj na Slovensku.

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ: Viete, ako funguje nočné videnie, termovízia či vlhkomer?

Video - čo dokáže dron?
1
Galéria
Drony sú lietajúce roboty
12
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM