Tlačové správy

Drevohliníkové okná sú trendom súčasnosti

Súčasným trendom pre pekné, kvalitné okná s najvyššími úžitkovými vlastnosťami, sú drevohliníkové okná. Vyhovujú aj požiadavkám zákazníkov, aby ich okná mali minimálne nároky na údržbu a dlhú životnosť.

Ilustračný obrázok k článku Drevohliníkové okná sú trendom súčasnosti
Zdroj: Dnes24.sk

Pre spomínané vlastnosti si získavajú čoraz väčší podiel na trhu nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku.

Dušan Majer, riaditeľ spoločnosti Makrowin, s.r.o., Detva, ktorá je popredným slovenským výrobcom energeticky úsporných drevených a drevohliníkových okien, k tomu hovorí: ,,Základná vlastnosť, ktorú zákazník požaduje, sú minimálne nároky na údržbu, dlhá životnosť, dobré tepelnoizolačné parametre. Ideálne by to bolo pri nízkej cene. Pri nízkoenergetických a energeticky pasívnych domoch sú to aj vysoké solárne zisky cez okná v zime. Často sú to veľké presklené plochy, ktoré tieto solárne zisky zabezpečujú, ale v lete potrebujú ochranu pred prehrievaním (ktorú realizujeme exteriérovým tienením). Aké úžitkové vlastnosti by sme mali požadovať od okien? Sú to: dobré tepelno-technické parametre, zvuková nepriezvučnosť, vodotesnosť, odolnosť voči zaťaženiu vetrom a bezpečnosť, na ktorú sa často zabúda.“

Ďalej poukazuje na to, že konštrukčné riešenia okien a všetkých výplní otvorov pre domy, v ktorých je prioritou úspora energií, majú väčšiu stavebnú šírku, preto Makrowin používa osvedčený statický materiál – drevo a kvalitné zasklenie vo forme trojskiel.

,,Ponúkame svojim zákazníkom možnosť výberu profilov s rôznou konštrukčnou šírkou, ktoré umožňujú široké uplatnenie našich produktov od menej náročných stavieb až po nízkoenergetické, pasívne a nulové domy. Zasklené plochy, optimalizácia ich veľkostí, orientácie, sú pre pasívne domy zásadné. V technologickom procese výroby drevených a drevohliníkových okien používame ako základnú surovinu lepený štvorlamelový hranol, kde sa zliepajú lamely dreva s radiálnym a poloradiálnym rezom. Dĺžkové nadpájanie lamiel, pred tlakovým zlepením, zaručí dokonalú tvarovú stálosť hranolu, z ktorého sa vo výrobe vyfrézujú prvky pre rám a krídlo. Stavebná hĺbka 88 mm umožňuje do takýchto krídiel inštaláciu izolačných trojskiel a tak okná získavajú vynikajúce tepelno-technické vlastnosti,“ vysvetľuje D. Majer.

Upozorňuje aj na to, že od roku 2021 budú musieť byť všetky nové budovy s nulovou spotrebou energie. Znamená to, že aj okná budú musieť spĺňať prísne parametre.

,,Na trhu pôsobí v súčasnosti veľké množstvo firiem, ktoré tvrdia, že vyrábajú okná pre pasívne domy. No keď im položíte otázku, kedy sa môže dom deklarovať, že je energeticky pasívny, tak na ňu nevedia odpovedať. No myslia si, že ich okná sú vhodné pre také domy. Poriadok do tejto oblasti vnáša PHI Darmstadt, ktorý bol založený Dr. Wolfgangom Feistom v roku 1996. Tento inštitút certifikuje komponenty vhodné pre zabudovanie v pasívnom dome. Takýto certifikát dáva zákazníkovi záruku, že parametre, ktoré sú deklarované, sú reálne a nie sú skreslené zámerne, alebo hrubou neznalosťou problematiky. Drevené aj drevohliníkové okná sú vhodné aj pre rekonštrukcie, aj pre novostavby. Pre modernú architektúru sú zaujímavé riešenia drevohliníkových okien bez viditeľného krídlového profilu z exteriérovej strany,“ hovorí D. Majer.

Upozorňuje aj na vlaňajšiu novinku – drevohliníkové okná UNI-ONE, ktoré sa vyznačujú odolnosťou voči poškrabaniu domácimi zvieratami, popísaniu fixkami, znečisteniu maltou, maliarskou farbou a inými vplyvmi. Vonkajšia hliníková úprava odolá aj ľadovcu, topiacemu sa ľadu, snehu, nárazovým zrážkam, slnečnému žiareniu a hmyzu. Vnútornú úpravu s dreveným vzhľadom zas nepoškodia ani deti, či domáce zvieratá svojou činnosťou. Okno ostane nepoškodené dokonca aj neprofesionálnym postupom pri osadzovaní, keď sa naň dostane malta, či farba. Stačí ich utrieť, po uschnutí možno maltu oškrabať bez porušenia povrchu.

,,O drevohliníkové okná UNI-ONE má trh záujem. Spotrebitelia oceňujú na tejto novinke hlavne jej odolnosť voči vonkajším vplyvom. Okná majú širokú škálu farebných kombinácií a povrchových úprav z vnútornej, aj vonkajšej strany. Okná UNI-ONE navyše z vnútornej strany umožňujú dokonalé farebné zladenie s nábytkom a interiérom. Okná, zasklené steny, veľké terasové vstupy, posuvné steny s minimálnou plochou rámu, vchodové dvere, terasové dvere, je tak možné pri realizácií konečných povrchových úprav zharmonizovať s farebnosťou nábytku budúceho interiéru. Túto možnosť zatiaľ na Slovensku neponúka žiadny výrobca okien a tak UNI-ONE sú určené pre tých, ktorí hľadajú najvyššie štandardy excelentnosti,“ uzatvára D. Majer.

Spoločnosť Makrowin, s.r.o., je významným slovenským výrobcom drevených okien a dverí od roku 1997. Je aj výrobcom presklených posuvných stien a dodávateľom doplnkov k oknám – exteriérové a interiérové parapetné dosky, siete proti hmyzu, exteriérové a interiérové tienenie. Firma je držiteľom certifikátu systému manažérstva kvality a je dlhoročným členom Zväzu spracovateľov dreva SR.

Viac informácií je na: www.makrowin.sk, alebo na tel: +421 45 5455346, e-mail: info@makrowin.sk

Drevohliníkové okná sú trendom súčasnosti
4
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM