Jakub Forgács Kultúra

Dôsledky veľkého zemetrasenia pocítime aj v Bystrici. Japonskí umelci odvolali účinkovanie v opere

Mali priniesť svoju kultúru pod Urpín, no plány im prekazila prírodná katastrofa. Zemetrasenie v Japonsku zasiahlo umelcov osobne. Jeden dokonca prišiel o dom. Japonské dni v opere tak budú kratšie.

Ilustračný obrázok k článku Dôsledky veľkého zemetrasenia pocítime aj v Bystrici. Japonskí umelci odvolali účinkovanie v opere
Zdroj: TASR

Štátna opera (ŠO) v Banskej Bystrici už dve desaťročia spolupracuje s japonským umeleckým prostredím. Pre divákov pripravila na 22. a 23. apríla podujatie s názvom Japonské dni. V rámci nich sa predstavia umelci z krajiny vychádzajúceho slnka svojou tradičnou i európskou hudobnou kultúrou.

„Poodhalia tajomnosť unikátneho starobylého divadla Nó s majstrom Motonorim Umewakom a v rámci Večera japonskej piesne sa predstavia sólisti banskobystrickej opery spolu s hosťkou Nao Higano,“ informovala Katarína Uhríková, vedúca propagácie ŠO.

Ako vysvetlila, prvé predstavenie bolo pôvodne plánované na 21. apríla a mali na ňom vystúpiť japonskí umelci z mesta Kumamoto – mandolinista Acuši Fukuja a sopranistka Hitomi Nakagami. Veľké zemetrasenie, ktoré postihlo túto oblasť, im však skrížilo plány a svoje účinkovanie na Slovensku odvolali. Prírodná katastrofa ich zasiahla osobne. A. Fukuja dokonca prišiel o dom a ocitol sa v krízovom centre.

„Naši operní sólisti každoročne koncertujú v Japonsku a oboznamujú poslucháčov so slovenským a európskym operným umením. Dodnes sa podarilo zorganizovať 30 koncertných turné v mnohých japonských mestách. Hlavnou filozofiou spolupráce je vzájomné spoznávanie oboch kultúr a propagácia slovenského interpretačného umenia v Japonsku. Z tejto súčinnosti vzišlo viac ako 150 koncertov, niekoľko návštev japonských umelcov na Slovensku, vytvorenie pôvodného operného diela Pod rozkvitnutými sakurami, ktoré zložil Vlado Godár v roku 2008 na japonský námet, a napokon v roku 2015 udelenie Ceny veľvyslanca Japonska v SR,“ priblížila Uhríková.

Japonské dni v banskobystrickej ŠO obohatia aj dve výstavy. Vo foyeri divadla bude svoje diela prezentovať japonská ilustrátorka Sakiko Išigaki pod názvom Japonské ilúzie. Sólisti opery sa zasa podelia o svoje zážitky a dojmy z Japonska, ktoré zachytili na fotografiách. Podujatie sa koná pod záštitou Veľvyslanectva Japonska v SR.

Čítajte tiež:

Hex, Gladiator, a to zďaleka nie je všetko… Majáles v Bystrici odhalil tohtoročné lákadlá!

Hľadáte zábavu či vhodný oddych? Nový týždeň s prehľadom ako šitým pre Bystričanov

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM