Jakub Forgács Správy

Dočká sa štadión rekonštrukcie? Z národného športového projektu bola Bystrica vyškrtnutá

Vláda rozhodla o príspevku na obnovu ďalších troch futbalových štadiónov. Zmeny sa však dotknú aj štadióna na Štiavničkách.

Ilustračný obrázok k článku Dočká sa štadión rekonštrukcie? Z národného športového projektu bola Bystrica vyškrtnutá
Zdroj: TASR

Zoznam futbalových štadiónov, ktoré prejdú modernizáciou, sa rozšíril o ďalšie tri. Štát podporí aj obnovu štadiónov v Liptovskom Mikuláši, Dubnici nad Váhom a Spišskej Novej Vsi. Rozhodla o tom dnes vláda na návrh ministersky školstva Martiny Lubyovej (nominantka SNS). Zvýši sa i suma na rekonštrukciu Národného tréningového centra Slovenského futbalového zväzu v Poprade.

Národný športový projekt rekonštrukcie, modernizácie a budovania futbalových štadiónov na roky 2013–2022 sa rozšíril v dôsledku zmeny ohľadom štadióna Štiavničky v Banskej Bystrici. Na ten bola vyčlenená pôvodne dotácia vo výške 2,4 milióna eur. Po novom bude obnova tohto štadióna financovaná z iných zdrojov štátneho rozpočtu. Z národného športového projektu bola Banská Bystrica vyškrtnutá a suma alokovaná na projekt sa prerozdeľuje medzi trojicu štadiónov v Liptovskom Mikuláši, Dubnici nad Váhom a Spišskej Novej Vsi a pre Národné tréningové centrum SFZ.

Vláda pritom zohľadnila fakt, že štadión je v správe Vojenského športového centra Dukla Banská Bystrica, čo je rozpočtová organizácia ministerstva obrany. „Vzhľadom na to je zložité uskutočniť investíciu formou združenia majetku, resp. rozdeliť projekt na viacero častí, a preto projekt nie je možné realizovať klasickými projektovými modulmi ako v súkromnej sfére,“ odôvodnil rezort Lubyovej.

Štadión Štiavničky bude v budúcnosti slúžiť ako Národný atletický štadión s možnosťou využitia aj na futbalové aktivity. I tento fakt prispel k tomu, že rekonštrukcia prebehne mimo národného športového projektu a nebude financovaná prostredníctvom SFZ. Zväz zabezpečí len vysporiadanie majetkovo-právnych vzťahov s bývalým investorom. Vláda na tento účel vyčlenila 800 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM