Monika Obrtalová Rôzne

Dôchodcovia sa učili telefonovať a esemeskovať

Výrobca mobilných telefónov pre staršiu generáciu pripravil pre všetkých záujemcov z radov seniorov pravidelnú sériu školení s názvom „Ako na mobil“. Bezplatné kurzy majú formu seminára. Špeciálne vyškolený lektor na praktických príkladoch vysvetlí n

Školenie „Ako na mobil“ pre banskobystrických seniorov sa uskutočnilo v priestoroch Strediska sociálnych služieb. Počas seminára v Banskej Bystrici získalo nové vedomosti až 44 seniorov. Po Bratislave, Košiciach, Prešove a Banskej Bystrici sa posledný seminár uskutoční v Žiline.

Okrem oboznámenia sa s funkciami mobilného telefónu sa účastníci tiež dozvedia, ktoré tipy taríf sú u našich mobilných operátorov v ponuke, čo je roaming a na čo si dávať pozor pri kúpe nového prístroja. V druhej časti kurzu sa bude lektor venovať individuálnym otázkam seniorov a pomôže im riešiť konkrétne problémy s ich telefónmi. V rámci projektu Ako na mobil prebehne taktiež rozsiahly prieskum spôsobov, akými slovenskí seniori svoje mobilné prístroje využívajú, aké funkcie mobilov preferujú a ktoré im naopak používanie mobilného telefónu komplikujú.

„Kontakt so svojim okolím je pre seniorov veľmi dôležitý. Som rád, že sme našli spôsob, ako im priblížiť svet mobilnej komunikácie a pomôcť im zvládať jednotlivé funkcie telefónu. Odstraňujeme tak prípadné prekážky, ktoré by našim rodičom bránili v každodennej komunikácii s rodinou a priateľmi. Mobilný telefón je najmä pre chorých ľudí neoceniteľnou pomôckou v krízových situáciách. A v takýchto prípadoch je schopnosť používať mobilný telefón obzvlášť dôležitá,“ povedal Michael Rabenstein, regionálny manažér telefonickej spoločnosti.

Podľa aktuálnych výskumov až 85% všetkých užívateľov mobilných telefónov potvrdilo, že sa cítia istejšie, keď ich môžu rodičia zastihnúť prostredníctvom mobilného telefónu. Avšak práve prvotný kontakt s mobilným telefónom býva vzhľadom k náročnosti niektorých funkcií pre seniora stresujúcim. Spoločnosť emporia chce preto cestou praktických školení investovať do vzdelávania seniorov a tým im uľahčiť používanie telefónu a tak odstrániť prekážky ich komunikácie s blízkymi a priateľmi. Jednou z ďalších výhod porozumenia funkciám telefónu je možnosť zaistenia väčšej bezpečnosti, kedy práve v prípadoch núdze môže byť mobilnou komunikáciou urýchlená záchrana ľudského života.

Zdroj a foto: Emporia Telecom

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM